JEVIŠTĚ JE POSVÁTNÉ MÍSTO – JAN BENEK – JEVIŠTNÍ MISTR NDM V NOVÉM MINIDOKUMENTU!
19.10.2022
PROFESIONÁLOVÉ – Další díl ze série minidokumentů o divadelních profesích představuje práci jevištního mistra Jana Benka.
 
 
Když se řekne divadlo, většina lidí si představí hlediště, jeviště, diváky a umělce. Ke každé premiéře vede ale dlouhá cesta. A na ní můžete potkat řadu lidí, které na jevišti neuvidíte. Jejich práci však ano. Dokumenty série Profesionálové vám proto představují tyto mimořádné osobnosti a odhalují zajímavá zákoutí divadelního prostředí, zároveň však také vysvětlují, co jednotlivé netradiční profese obnáší...
 
Celých 50 let služby pro naše divadlo má za sebou jevištní mistr JAN BENEK. Na premiéře opery DVĚ VDOVY, která se konala na konci minulé sezóny, se rozloučil s divadlem a za jeho práci mu tentokráte zatleskali i diváci! „Až odejdu z divadla, vím, že se mi bude strašně stýskat po tom, že už neuslyším za stěnou své kanceláře, jak se operní pěvci, každý jinak, rozezpívávají v šatně na zkoušku nebo na představení. Pro mě to je něco úžasného. Vůbec miluju, když se zkouší právě opera, kterou považuju za vybroušený diamant umění. Ostatně, není nic víc než láska, to je jedno k čemu, jestli k ženě, nebo k práci. Jak se praví v Lodi komediantů: Šťastni jsou ti lidi, kteří dělají práci, která je těší, což je i můj případ."
Celý rozhovor s Janem Benkem si můžete přečíst v časopise Národního divadla moravskoslezského květen/červen 2022.
Foto Martin Popelář