ROZHOVOR S ŘEDITELEM NDM JIŘÍM NEKVASILEM
9.1.2023
Je dobré znát divadlo zevnitř, říká jeho ředitel Jiří Nekvasil, který v listopadu oslavil šedesátku a za dobu svého ostravského působení vytvořil desítky inscenací. Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského, se zaměřuje zejména na operu, ale nevyhýbá se ani jiným žánrům.
 
Přečtěte si rozhovor Martina Jirouška s ředitelem NDM Jiřím Nekvasilem, který se rozpovídal i o tom, co jej čeká v nejbližší době na ostravské scéně jako režiséra...
 
„V letošní sezoně rozšíříme ostravskou operní nabídku o inscenace dvou pozoruhodných raně barokních oper Tanec nevděčnic Claudia Monteverdiho a Dido a Aeneas Henryho Purcella. Jsou to tituly sice komornějšího ražení, ale přesto klenoty světové operní literatury. Navíc v našem divadle dosud nikdy neuvedené. Bude to intenzivní operní zážitek doslova na dotek. Představení začne Monteverdim v Divadle „12“ a o přestávce se přesuneme do slavnostního sálu Divadla Jiřího Myrona. Projekt vzniká ve spolupráci s Ostravskou univerzitou jako již čtvrtá operní produkce našeho společného projektu Operní akademie Ostrava, založeného v roce 2019. Kromě studentů Fakulty umění Ostravské univerzity budou na inscenaci spolupracovat i starší členky a členové Operního studia při NDM. Moc se na to těším, protože i pro mě to bude něco nového.
 
V dubnu se do repertoáru opery Národního divadla moravskoslezského po deseti letech vrací operní dílo Richarda Wagnera. Tentokrát to bude jeho Tannhäuser, který se na ostravské jeviště dostává po padesáti letech. Jsou to velké výzvy, nejen pro mě, ale pro celý operní soubor a vlastně pro celé divadlo."
 
 
Foto Tamara Černá SofiG