SVĚTOVÝ DEN DIVADLA
26.3.2023
Oslavte s námi SVĚTOVÝ DEN DIVADLA, který připadá na pondělí 27. března. V Dobrém ránu s Českou televizí Vás provedeme dílnami a divadelním provozem, nahlédneme také do příprav opery TANNHÄUSER Richarda Wagnera.
 
Celou prohlídkou se prolne téma příprav opery Richarda Wagnera TANNHÄUSER, která bude mít premiéru 27. dubna. Podíváte se do dílen, kde se vyrábějí scénické dekorace a kostýmy, zajdete na jeviště na zkoušku opery (mimořádně, protože zkouška je prostě – tam nikdo nepovolaný v průběhu nesmí!). Mistr osvětlení v Divadle Antonína Dvořáka Radko Orenič vezme kameru až pod strop divadla a ukáže technická zařízení, která mají na svědomí všechna jevištní kouzla. Dívejte se v pondělí 27. března na ČT2! Kolem 6:45 pozveme k nám poprvé. Další vstupy budou po sedmé hodině, cca v 7:50 a v 8:15! A vezmeme to hezky od podlahy – z divadla do dílen a pak finále na zkouše opery.
 
Světový den divadla se od roku 1962 každoročně slaví 27. března. Předchází ho Světový den divadla pro děti a mládež, pro který byl zvolen 20. březen, a Světový den loutkářství, který připadá na 21. března. Iniciátory oslav jsou mezinárodní nevládní divadelní organizace přidružené k UNESCO, které každoročně připravují poselství k těmto divadelním svátkům. Poselství k těmto dnům formulují každý rok významné osobnosti světové divadelní komunity. České středisko ITI rozhodlo letošní tradiční poselství ke Světovému dni divadla nahradit tímto apelem: Oslavme Světový den divadla minutou ticha za všechny umělce, kteří padli v nesmyslných válečných konfliktech, za rozbombardovaná divadla a za zničené kulturní hodnoty, které vznikaly po staletí.