BLÍŽÍ SE DERNIÉRA BALETU PRO CELOU RODINU DON QUIJOTE
BALET / 8.5.2023
Balet Národního divadla moravskoslezského uvede v této sezóně první a zároveň poslední čtyři představení baletní inscenace DON QUIJOTE, v červnu se s ní rozloučíme. Vemte své děti do divadla a využijte naše rodinné vstupné!
 
Minkusův komicky laděný balet podle románu Miguela Cervantese měl v Divadle Antonína Dvořáka premiéru před pěti lety. Don Quijote, to je bez nadsázky jeden z pilířů klasického baletního repertoáru. Hlavní dějová linie milostného příběhu o zakázané lásce Kitri a Basila se prolíná s líčením fantaskního světa Dona Quijota, který se vydal hledat společně se svým věrným Sanchem Panzou rytířská dobrodružství. V choreografii Mariuse Petipy byl tento balet poprvé uveden v Moskvě roku 1869. V ostravské inscenaci se role choreografa poprvé ve své kariéře zhostil Michal Štípa.
 
 
„(...) Kombinace temperamentního a čirého hudebního libreta, zamilovaného příběhu, humoru a efektních tanečních čísel funguje v současné době stejně jako v 19. století. Dějová linka je srozumitelná všem generacím bez ohledu na znalost klasického baletu, a tak se na tuto klasiku klasik mohou vypravit celé rodiny. Michal Štípa coby ústřední inscenátor prokázal cit a respekt ke stavbě velkého klasického díla a ostravský soubor vyvinul veškeré úsilí, aby splnil nároky kladené velkou baletní produkcí. Nezbývá tedy než pogratulovat a popřát Donu Quijotovi, aby ještě dlouho těšil ostravské diváky a přesvědčil je, že klasický balet má na divadelních jevištích stále své pevné místo." Tereza Cigánková (ostravan.cz, psáno z premiéry).
 
Poprvé v této sezóně inscenaci uvedeme v sobotu 13. května 2023 od 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Další reprízy se uskuteční 21. května a 10. června 2023. Derniéra baletu je naplánována na 11. června 2023. Srdečně zveme!