ČTVRTEČNÍ KONCERT VE SLAVNOSTNÍM SÁLE: FAMA QUARTET DOPROVODÍ AMERICKÁ KLAVÍRISTKA BETHANY DANEL BROOKS
2.6.2023
Nenechte si ujít poslední koncert z úspěšné řady Cyklu komorních koncertů v této sezóně! Dne 8. června 2023 přijede do Ostravy poprvé společně FAMA Quartet a americká klavíristka Bethany Danel Brooks. Vstupenky ZDE.
 
Posledním koncertem v sezóně z řady Cyklu komorních koncertů budou HUDEBNÍ ROZPRAVY. Představí se Fama Quartet, který patří mezi tuzemskou špičku v oblasti interpretace české i světové současné tvorby. Jako častý host pražských koncertních cyklů Přítomnost, Umělecká beseda nebo Krása dneška pravidelně uvádí skladby především soudobých autorů, a to jak klasiků avantgardy a tradičnějších proudů 20. století.
 
Kvarteto vystupovalo na festivalech Pražské jaro (2011, 2016), Contempuls (2008, 2010), Ostravské dny nové hudby, Israel Festival, Afyonkarahisar Klasik Muzik Festivali (Turecko) a také na koncertech v Japonsku. Jeho členové jsou hráči předních českých orchestrů a absolventi četných seminářů a dílen věnujících se interpretaci soudobé hudby, jak v České republice (HAMU Praha, VŠMU Bratislava), tak i ve světě (Rumunsko, Turecko). Pravidelně nahrávají pro Česky rozhlas. Kvartet hraje ve složení David Danel – 1. housle, Roman Hranička – 2. housle, Ondřej Martinovský – viola a Balázs Adorján – violoncello. Pro koncert v Ostravě vybrali díla C. Debussyho, C. Francka a H. Klimenta.
 
Spolu s kvartetem se představí klavíristka Bethany Danel Brooks, která působí současně v Praze a Philadelphii. Je držitelkou BMus v klavírní hře na Houghton College (USA), MMus v klavírní hře na Royal Academy of Music v Londýně (Velká Británie) a MMus v klavírní a komorní hře ve spolupráci z Temple University (USA), kde studovala. Bethany byla oceněna v roce 2001 na Mezinárodní klavírní soutěži Bartok-Kabalevsky-Prokofjev, kde hrála za Györgyho Sándora. Mimo jiné vystupovala jako sólistka a umělkyně v New Yorku, Philadelphii, Nashvillu, Londýně, Mexico City, Oděse a Istanbulu. Doprovázela vystoupení hobojistů Józsefa Kisse a Jeana-Jacquese Goumaze, houslisty Stephena Clappa, violoncellistky Anne Martindale Williamsové a Crossing Choir, oceněného Grammy. S houslistou Samuelem Nebyu natočila sbírku děl skladatelů afrického původu, vydanou v roce 2017 u BCM & D Records. Je také aktivní jako orchestrální hudebnice a je hlavní pianistkou Lancaster Symphony (PA, USA).
 
Nenechte si ujít poslední koncert v této sezóně, který se uskuteční ve čtvrtek 8. června 2023 v 19 hodin ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona.