CESTUJTE ZA MÚZOU: Po stopách inspirace dávných umělců
10.8.2023
Na paty prázdninám pomalu šlape nová divadelní sezóna. Nové hry i zážitky. Ať už vám je dá Carmen, nebo Oliver, bude ideální čas zažít ještě víc. Zatímco na oblíbeném jevišti vám budou tančit nevděčnice, podzim bude vděčně suplovat nové léto. Tak cestujte až k múzám!
 
Není to jen divadlo, které se chystá zahájit nové začátky. S ustupujícími parny i davy turistů se blíží také čas cestovatelů. Experti z ostravské CK Radynacestu.cz hlásají, že Podzim je nové a o pozná(vá)ní lepší léto. Přichystali jsme proto společně tipy na místa, která jsou inspirovaná jak jejich nabídkou zájezdů, tak i podzimními představeními v Národním divadle moravskoslezském.
 
Divadlo a svět jsou od nepaměti spojené nádoby, takže si můžete divácký zážitek prohloubit o poznávání míst, která se vážou ke slavným autorům své doby,“ vysvětluje majitel CK Radynacestu.cz Martin Šimek.
 
Právě podzim je pro takovou kombinaci naprosto ideální. „Prostřednictvím našich zážitkových zájezdů má divák příležitost přesáhnout hranice scény a objevovat světy ,za oponouʻ, tedy světy, kde se autorů těchto děl dotkla múza a dala vzniknout krásným divadelním hrám, které baví diváky dodnes,“ upřesňuje Martin Šimek.
 
Vydejte se po jejich stopách a kdo ví, třeba v sobě také probudíte umělce.
 
Carmen a Paříž
Francouzský skladatel, rodilý Pařížan, Georges Bizet dokončil svůj operní skvost v roce 1874, a to nedaleko Paříže ve vísce Bougival ležící na Seině. Carmen měla premiéru v pařížském Národním divadle komické opery, které stojí na náměstí Boieldieu. Vydejte se do Francie a projděte Bizetovo rodné město jako místní. Na zájezdu To nejlepší z Paříže + LOUVRE + RENESANČNÍ ZÁMEK CHAMBORD vás čeká romantická plavba Seinou i místa, která obvykle turistům zůstávají skryta. Nečeká tam neobjevená múza?

Tanec nevděčnic a Itálie
Italský hudební skladatel Claudio Monteverdi složil baletní operu Tanec nevděčnic už roku 1608 a svým dílem významně přispěl ke zrodu barokního stylu. Dlouhých třicet let zastával místo prvního kapelníka při kostele sv. Marka v Benátkách. Právě do míst, kde dodnes bazilika stojí, se můžete zatoulat na zájezdu To nejlepší z Benátek. Jde o romantický eurovíkend s plavbou po Canal Grande a vaší náhlou touhou ztrácet se ve spletitých, inspirací prosakujících benátských uličkách. Najdete ji nebo samá voda?
 
Umění na Montmartru v Paříži. Jak se vám líbí? Vyzkoušejte plavbu gondolou v Benátkách… Svět Harryho Pottera v Londýně. Objevte ho!
Oliver! a Anglie
Londýnský spisovatel a skladatel populární hudby Lionel Bart byl jediným tvůrcem muzikálu Oliver! Jeho úspěšné dílo bylo rovněž zfilmováno a jako takové se pyšní Oskarem. Autor byl spjatý s londýnskou bohémou, byl divoký jako Temže a nespoutaný jako fantazie, kterou britská metropole probudí i ve vás. Projděte se po místech, kde vznikaly a nadále vznikají umělecké perly a kasovní trháky, jako je třeba příběh brýlatého kouzelníka Pottera. Vydejte se poznávat To nejlepší z Londýna + Harry Potter a projděte si filmové lokace i Národní galerii. Odlétá se z města umělců, z Ostravy!
 
Cestujte po místech, která inspirovala autory divadelních skvostů, a objevujte své skryté talenty. Poznávejte svět, poznávejte sebe!
 
Už máte své předplatné do Národního divadla moravskoslezského? Zajistěte si ho do 7. 9. 2023 a budete zařazeni do losování o poukaz na zájezd v hodnotě 35 000 Kč právě s CK Radynacestu.cz. Hodně štěstí!
 
Autorka: Jitka Bajtková, Radynacestu.cz
Zdroj použitých fotografií: CK Radynacestu.cz – archivy průvodců a cestovatelů, fotobanka: Shutterstock.com