DVĚ DIVADELNÍ CENY THÁLIE PUTUJÍ DO OSTRAVY!
1.10.2023
Stanislav Šárský převzal včera večer v pražském Národním divadle Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře. Tomáš Savka má svou druhou Cenu Thálie za muzikálovou roli v Ostravě  tentokrát za hlavní roli v muzikálu PRODUCENTI. Gratulujeme!
 
Nečekal jsem to, překvapilo mne to a jsem velmi poctěn,“ netajil Stanislav Šárský. Na jevišti Národního divadla v Praze poděkoval svým pedagogům a režisérům, s nimiž v činohře pracoval. Vyzdvihnul především Jiřího Krejčíka, Evalda Schorma a Jana Kačera a cenu symbolicky věnoval jim. „Stanislav Šárský je výraznou a významnou osobností ostravské činohry od 60. let minulého století a dodnes hraje! Mám samozřejmě z Ceny Thálie pro něj obrovskou radost,“ komentoval ředitel NDM Jiří Nekvasil.
 
Tomáš Savka převzal Cenu Thálie za roli Maxe Bialystocka v muzikálu Mela Brookse a Thomase Meehana PRODUCENTI (režie Gabriela Petráková, hudební nastudování Jakub Žídek). Porota divadelních cen přihlédla také k jeho výkonu v kabaretu JONÁŠ A TINGL-TANGL, kde ztvárnil Jonáše (režie Jiří Nekvasil). Tomáš Savka získal i předchozí Thálii za roli v ostravském muzikálu. „První Thálii dostal za vůbec první roli, kterou u nás hrál – Che v muzikálu EVITA od Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice. Premiéra byla v březnu 2014, cenu převzal v roce 2015. Dnes zúročil těch 10 let práce u nás, profesionálně velmi vyrostl,“ komentoval ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil.
 
Já jsem furt dojatej, mockrát děkuju herecké asociaci! Já jsem měl krásnou sezónu, dostal jsem do vínku dvě nádherný role, jednou z nich je taky Jonáš v představení Jonáš a tingl-tangl a tu sezónu jsem si opravdu užil. Děkuju všem svým kolegům, bez kterých bych samozřejmě tady nemohl stát - je to i vaše cena. Děkuju Národnímu divadlu moravskoslezskému do Ostravy, protože jsem tam deset let. Deset roků tam jezdím a deset roků moje krásná a úžasná žena mě v tom podporuje a vychovává sama doma naši dceru. A Zuzano – jenom jsem ti chtěl vzkázat – konečně vyrovnávám! Na Thálie je to 2:2!,“ radoval se v Národním divadle Tomáš Savka.
 
LETOŠNÍ NOMINACE NA CENU THÁLIE 2023 PRO UMĚLCE ZA ROLE V NDM:
Opera: Michaela Zajmi získala nominaci za roli Bubeníka v opeře Císař Atlantidy a Paní Marty Rullové v Rozbitém džbánu (autor Viktor Ullmann, režie Rocc)
Balet: Francesco Fasano zatančil přesvědčivě Ďábla a otce Cratchita v Čajkovského baletu Louskáček – Vánoční koleda (choreograf Youri Vámos)
Muzikál: Michaela Horká porotu zaujala jako paní Lovettová v muzikálu Sweeney Todd od Stephena Sondheima (režie Juraj Čiernik)
 
ŠIRŠÍ NOMINACE NA CENU THÁLIE 2023 PRO UMĚLCE ZA ROLE V NDM:
Opera: Maida Hundeling (Venuše, Alžběta) a Jiří Hájek (rytíř Wolfram) ve Wagnerově opeře Tannhäuser (režie Jiří Nekvasil)
Balet: Shino Sakurado za své taneční sólo v inscenaci Hora Ohada Naharina
Muzikál: Roman Harok (Franz Liebkind) a Radek Melša (Leo Bloom) v Producentech, Jakub Žídek v roli Jiřího Šlitra v kabaretu Jonáš a tingl-tangl
 
Fotografie Kristýny Junkové z Národního divadla: Stanislav Šárský a Tomáš Savka po slavnostním udílení Cen Thálií 2023.