JAROSLAVA VOGELA PŘIPOMÍNÁ V CENTRU OSTRAVY PAMĚTNÍ DESKA
14.1.2013

V pátek 11. ledna 2013 jsme za účasti pamětníků a uměleckých osobností Ostravy odhalili na domě v ulici Na Hradbách 23 pamětní desku připomínající jednoho z jeho obyvatelů: Jaroslava Vogela (1894–1970), dirigenta, hudebního skladatele a dlouholetého šéfa opery Národního divadla moravsko-slezského.

Jaroslav Vogel (11. 1. 1894 – 1. 2. 1970) patří k nejvýznamnějším osobnostem meziválečných dějin Ostravy. Byl dirigentem, skladatelem a vynikajícím organizátorem kulturního života Ostravy. Za jeho šéfování ostravské opeře (1927 – 1943) učinil z Ostravy významné středisko soudobé evropské hudby. Je autorem první monografie o Leoši Janáčkovi. Ve 30. letech žil Jaroslav Vogel v domě na ulici Na Hradbách 23.

"S osobou Jaroslava Vogela je neodmyslitelně spjatý bohatý hudební život meziválečné Ostravy, díky němu zažila Ostrava ve 30. letech minulého století například návštěvy a koncerty hvězd Paula Hindemitha, Igora Stravinského či Sergeje Prokofjeva. I proto je Vogel jednou ze zásadních postav historie našeho divadla a celé kulturní Ostravy, byl a stále je inspirací pro naši současnost i budoucnost."     
                                                                                
Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskosleszského


Pamětní deska vznikla díky podpoře Nadace LANDEK Ostrava. Autorem pamětní desky je Vladimír Kotek.

Rozhlasový pořad Českého rozhlasu 3 o působení Jaroslava Vogela v Ostravě najdete zde

Fotografie zachycující samotné odhalení desky najdete na Facebooku NDM.