EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Roman Vondrouš: ZÁKULISÍ DOSTIHOVÉHO SVĚTA
Premiéra 5.12.2022, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Roman Vondrouš: ZÁKULISÍ DOSTIHOVÉHO SVĚTA

Premiéra 5.12.2022, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Styl oblékání na dostizích dává mužům i ženám příležitost představit svou individualitu a osobní styl, která dotváří jejich celkovou image...

logoInformace
Česká republika má dlouhou a význačnou historii koňských dostihů. Každé závodiště je specifické svým unikátním prostředím, pro které je vyhledáváno diváky. Na počátku 20. století byly koňské dostihy sport pro elitu a bohaté, a diváci tak využívali příležitost předvést své bohatství společenské postavení prostřednictvím módy. Tento postoj se částečně zachoval i do dnešní doby, kdy styl oblékání na dostizích dává mužům i ženám příležitost představit svou individualitu a osobní styl, která dotváří jejich celkovou image.
Elegantní dámy v kloboucích, pánové v žaketech s cylindry závodících na dřevěných koních, soustředění žokejové a život v padoku nebo módní přehlídky přinášejí mnohdy až netradiční výjevy, se kterými se na dostizích můžeme setkat.

Výstavu pořádají Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě a Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě s podporou grantu SGS/1/2022.

Roman Vondrouš  (nar. 1975 v Pardubicích) je absolventem Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, kde v současnosti působí jako pedagog a doktorand. Od roku 2005 pracuje jako fotoreportér České tiskové kanceláře v Praze (ČTK), kde se každodenně věnuje agenturnímu fotozpravodajství. Fotografoval například letní i zimní olympijské hry (Peking 2008, Vancouver 2010, Soči 2014, Peking 2022). Je laureátem prestižních mezinárodních fotografických soutěží World Press Photo, Pictures of the Year International, AIPS Sport Media Awards, Istanbul Photo Awards nebo Sony World Photography Awards. Rovněž je držitelem více než dvou desítek ocenění fotografické soutěže Czech Press Photo, včetně titulu Fotografie roku nebo Grantu pražského primátora. Stěžejním tématem jeho volné tvorby jsou dostihy, a to jak jejich samotné sportovního prostředí, tak i zákulisí. Pracoval na dalších fotografických projektech jako např. v cyklech Fragmenty metropole, Chataři a chalupáři, Masopusty, Myslivecké lovy, Noční kluby a další.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
5.12.202217:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející