EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Kateřina Barabášová: DO OČÍ BIJÍCÍ
Premiéra 20.9.2023, 17:00 hodin
Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Kateřina Barabášová: DO OČÍ BIJÍCÍ

Premiéra 20.9.2023, 17:00 - Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka

Vernisáž výstavy se uskuteční 20. září 2023 v 17 hodin v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka

logoInformace

Kateřina Barabášová (*1986) našla svůj charakteristický rukopis již v době svých studií na výtvarném oboru Univerzity Palackého v Olomouci (absolvovala v roce 2011), kde mezi její školitele patřili například malíř David Jedlička či malíř a performer Vladimír Havlík. Už tehdy se začala pohybovat na hraně mezi expresivně rozvolněným malířským jazykem a insitně naivistickým zjednodušením motivů.

V Ostravě se od roku 2009 představila již několikrát (2009 – Galerie Jáma 10, 2011 – Galerie Dole, 2017 – Galerie Saigon, 2021 – Galerie Dolu Michal, Galerie Student). Zdá se tedy, že její malířský styl je pro zdejší galeristy i diváky něčím velmi přitažlivý a blízký. Také její obrazy z let 2021-2023, které vystaví v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě na začátku nové divadelní sezóny, dokládají, že svůj styl dál pozoruhodně rozvíjí a variuje i v současnosti.

Svá plátna maluje převážně technikou akrylové malby, někdy využívá i techniku oleje, jindy zase obě kombinuje. Její obrazy jsou typické skicovitostí podání a nehledanou přímočarostí vyjadřování. Motivy zvířat, rostlin a věcí chvatně načrtává na plátna a nechává je působit v jejich „nahozenosti“ a nedokončenosti. Pro racionální kontrolu, promyšlený kompoziční rozvrh, dotahování detailů a sofistikované vrstvení odkazů zde není ani místo, ani čas. Důležitá je především rychlost a bezprostřednost vyjádření. Jenom díky ní mohou vznikat poutavá náhodná setkání a nečekané spoje nabité silným surreálně poetickým nábojem. Prostřednictvím zvolených motivů autorka formuluje kritické glosy k aktuální úrovni mezilidských vztahům, utrpení, násilí, ale i předsudkům a narůstající vyprázdněnosti lidské komunikace, stejně jako k environmentálnímu ohrožení. Souběžně s tím ale na povrch pláten vyplouvají i autorčina ryze osobní témata  - rodinná traumata, vzpomínky z dětství, nepojmenované strachy. Teprve pak může naplno vyznít neomezená živelnost silných prožitků, emocí, okamžitých nápadů a vizí, které nutně resultují v barevně křiklavé, tvarově přepjaté i výrazově exaltované nadsázce, v níž nelze vést dělící hranici mezi osobním a obecným.

Martin Mikolášek, kurátor výstavy

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
20.9.202317:00Galerie současné malby - Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející