EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Opava Girls / Opava Women
Premiéra 22.2.2022, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Opava Girls / Opava Women - Premiéra 22.2.2022

Premiéra 22.2.2022, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

První výstava věnovaná výhradně tvorbě současných studentek ITF

logoInformace

Při přípravě žádné z dosavadních výstav Institutu tvůrčí fotografie jsme nepočítali, kolik je v nich zastoupeno žen a kolik mužů. Ale nezřídka se stalo, že zastoupených žen bylo více. Je to dáno nejenom tím, že ženy už dlouho tvoří zhruba polovinu ze všech studujících na Institutu, ale hlavně tím, že řada absolventek i studentek dosáhla skutečně mimořádných úspěchů. Jako třeba Dita Pepe, Bára Prášilová, Jolana Havelková, Lena Jakubčáková Irena Armutidisová a další.

Tentokrát jsme poprvé sestavili výstavu věnovanou výhradně tvorbě současných studentek ITF. Na rozdíl od mnoha předchozích expozic záměrně nevymezili tematicky ani stylově. Chceme naopak ukázat rozsáhlou škálu volné tvorby současných studentek ITF.

Kurátoři: Vladimír Birgus, Ondřej Durczak a Michał Szalast.

Několik autorek je zastoupeno pracemi z prostředí vlastní rodiny. Kristýna Vacková se v aranžmá s motivem objetí snažila symbolicky vyjádřit vztahy se svými nejbližšími. Karolina Ćwik zachytila radostné i nelehké chvíle s malými dětmi. Některé z jejích fotografií vznikly během pandemie covidu 19. Katarína Pleskot Kollárová v přízračně působícím souboru Reborn zpracovala motiv hyperrealistických panenek, které mohou pomoci ženám trpícím neplodností, ztrátou dítěte či Alzheimerovou chorobou. Zastoupení mají i výrazně autoreflexivní práce. Marta Szymanowska se v metaforické rovině zabývala tématem vytěsnění nepohodlných zážitků.
Řada studentek se věnuje ekologickým tématům. V inscenovaných výjevech Evy Bystrianské se často objevují motivy lidí v devastovaném životním prostředí. Ekologické téma zpracovala také Alicja Wróblewska v zátiších složených z plastového odpadu.
Několik souborů představuje různé podoby fotografického dokumentu. Barbora Reichová získala řadu mezinárodních ocenění za soubor Nezlomní olympionici o předních českých sportovních, kteří byli v době uzavření sportovišť během pandemie nuceni využívat ke svým tréninkům netradiční místa. Hana Connor vytvořila se svým manželem Filipem Jandourkem sugestivní barevný obraz nočního života v Havaně. O tom, že mezi pracemi studentek ITF nechybí ani humor a hravost, přesvědčují například inscenované snímky Kateřiny Sýsové, Martiny Koubkové nebo Konstancje Nowiny Konopky, exploatující některé prvky módní a reklamní fotografie.

Výstavní projekt je realizován ve spolupráci s ITF FPF SU v Opavě.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
22.2.202217:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející