EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Kateřina Burgertová: ZAVŘENÉ DVEŘE
Premiéra 9.3.2022, 17:00 hodin
Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Kateřina Burgertová: ZAVŘENÉ DVEŘE - Premiéra 9.3.2022

Premiéra 9.3.2022, 17:00 - Galerie současné malby - Divadlo Antonína Dvořáka

Výstava ostravské rodačky Kateřiny Burgertové, která ve svém rodišti poprvé vystavuje svou vlastní tvorbu

logoInformace

Ačkoli Kateřina Burgertová (* 1986) pochází z Ostravy, s výjimkou účasti na festivalu Kukačka v roce 2019, v jehož rámci vytvořila spolu s Eliškou Fialovou nástěnnou malbu nazvanou Stojí s pěstí, svou tvorbu ve svém rodném městě doposud neprezentovala. Její výstava v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka je tak vlastně jakousi pomyslnou premiérou v jejím rodišti.
Když před deseti lety pořádala pražská Galerie 35m2 výstavu kreseb tehdejší čerstvé absolventky malířského ateliéru prof. Petra Kvíčaly na FAVU VUT v Brně, v úvodním textu k výstavě se objevil citát autorčina prohlášení o tom, že „se na malbu teprve toužebně chystá“. Od té doby samozřejmě vytvořila řadu dalších kreseb a pozoruhodných obrazů, z nichž sedm nejnovějších bude součástí prezentace její tvorby v Národním divadle moravskoslezském. Snad by se tedy dalo říct, že autorčina umělecká touha dochází svého naplnění. Ta její věta ovšem zároveň charakterizuje něco víc než jen vyřčené přání do budoucna. Vystihuje totiž celkový přístup Kateřiny Burgertové k tomu, jak bezpodmínečně svou tvorbu vnímá a postihuje. O chvílích, kdy začíná malovat obraz, mluví jako o situacích plných pochybností, v nichž přitom není kam uhnout. O tvorbě mluví jako o okamžicích, v nichž se mísí radost z nalezení vlastní integrity a úzkost nejistoty. Svůj způsob uměleckého (nejen vizuálního, ale i verbálního) vyjadřování proto neustále ověřuje, zkoumá, zpochybňuje, zavrhuje a zase se k němu vrací. Snaží se snad až úzkostlivě vyhýbat všemu, co by zavánělo nadbíháním módě nebo trendu. Straní se všeho, co by zastíralo vážnost a křehkost toho, co prozkoumá a co hodlá vyjádřit.

V malbách i kresbách zůstává věrná zobrazivému jazyku. V tlumených barevných škálách zobrazuje především to, co ji obklopuje. V melancholicky laděných a dějově vyprázdněných scénách se často objevují atributy důvěrně známého prostředí (dvorek, zahrada, kuchyň, stůl, rozestlaná postel, okno, dveře) transformované do symbolů, v nichž se ukrývá to podstatné – stopy a doteky blízkých, stejně jako symbolika přechodu mezi vnitřním a vnějším, vlastním a cizím, ale také mezi strohou popisností a svobodnou imaginací. I proto se ostravská výstava Kateřiny Burgertové jmenuje Zavřené dveře. Aluze k básni Petra Hrušky Dveře je jistě jen náhodná, ale souznění obrazu a slova zde nádherně rezonuje: „Vždycky se ty dveře zavíraly, samy od sebe, léta letoucí, s pomalým chvatem. Teď se ani nehnou.“

Kurátorem výstavy je Martin Mikolášek.
Výstava bude otevřena vždy hodinu před představením.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
9.3.202217:00Galerie současné malby - Divadlo Antonína DvořákaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející