EXTRA AKCE - VÝSTAVY
VÝSTAVA – Marcin Giba: NEBESKÉ OBRAZY
Premiéra 20.1.2023, 17:00 hodin
Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

VÝSTAVA – Marcin Giba: NEBESKÉ OBRAZY - Premiéra 20.1.2023

Premiéra 20.1.2023, 17:00 - Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Vernisáž výstavy významného polského fotografa Marcina Giby se uskuteční v pátek 20. ledna 2023 v 17 hodin v Galerii Opera

logoInformace

 

Významný polský fotograf Marcin Giba si v roce 2018 zakoupil dron a získal potřebná oprávnění k jeho používání. Brzy se ukázalo, že pohled novým objektivem, mající původně jen doplnit komerční nabídku o snímky „z ptačího pohledu“, mu umožnil objevit radost z tvorby a ...také Slezsko, místo kde žije.

Snadno poznáme, že tyto snímky jsou z uměleckého pohledu „chybějícím článkem“ v diskusi o regionu spojeným především s hornickou industriální zástavbou. Projekt Nebeské obrazy se skládá z několika dlouhodobých cyklů. Cyklus „Natural“ ukazuje polskou krajinu poznamenanou průmyslem. Probíhající změny v krajině Marcin nijak neestetizuje, ale snaží se dokumentovat fakt, že spojením toho, co je divoké a civilizované, vyroste nějaký nový druh vesmíru. Série „Human on Earth“ se opírá o jev pareidolie, spočívajícím v hledání náhodných detailů vytvářejících konkrétní tvary, nejčastěji připomínající lidskou tvář. V souboru nazvaném „Minimal, Animal, Faces“ se zase zaměřuje na létání v nejfotogeničtějším ročním období, které je však z pohledu atmosférických podmínek pro létání nejméně vhodné. Zasněžená zimní krajina umožňuje z bílého pozadí vymanit subtilní struktury, vytvářející monochromatické vzory a nejrůznější minimalistické formy.

Autor v současné době výtvarně zpracovává téma hald – nejvíce charakteristických prvků hornoslezské krajiny, kde vyhledává abstraktní motivy.

Marcin Giba (nar. 1979) je absolventem Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, uměleckým ředitelem Rybnik Foto Festivalu, stipendistou maršálka Slezského vojvodství v oblasti kultury a laureátem několika desítek mezinárodních ocenění a uznání.

Nina Giba
kurátorka výstavy

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, Institut tvůrčí fotografie v Opavě a Rybnik Foto Festival
Galerie Opera, Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava, 20. 1. – 22. 3. 2023

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
20.1.202317:00Galerie Opera - Divadlo Jiřího MyronaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející