EXTRA AKCE
PAMĚTNÍ DESKA JOSEFU KOBROVI
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

PAMĚTNÍ DESKA JOSEFU KOBROVI

Instalace pamětní desky herci a komikovi Josefu Kobrovi

logoInformace
 
Národní divadlo moravskoslezské dlouhodobě pečuje o odkaz umělců, kteří v Ostravě v NDMS (NDM) působili, ale kteří také výrazně ovlivnili kulturní život v celorepublikovém měřítku. Nejnovější aktivitou je instalace pamětní desky herci a komikovi Josefu Kobrovi při příležitosti sta let od jeho narození. Deska zdobí vchodový portál domu v centru Ostravy (v Puchmajerově ulici 1919/8), kde desítky let žil a kde dodnes bydlí jeho rodina. Je dílem uměleckého grafika Vladimíra Kotka a vznikla za finanční podpory statutárního města Ostravy.
 
Stého výročí narození Josefa Kobra jsme vzpomněli 9. září 2020. Herec, režisér, kabaretní a estrádní komik, konferenciér a moderátor byl díky působení v divadle, Českém rozhlase i České televizi ve své době celorepublikově považován za jednoho z nejpopulárnějších herců. Jen na scéně NDMS (tehdejší zkratka NDM) ztvárnil přes dvě stovky rolí. Dodnes je jeho jméno pevně spjato především se souborem operety, kde byl v angažmá od roku 1947 a pak také v letech 1981–1987 šéfem. Po Josefu Kobrovi se v této sezóně jmenuje slavnostní sál v Divadle Jiřího Myrona – divadlo zde instalovalo celosezónní výstavu, která umělce připomíná především s ohledem na jeho působení v našem divadle. Jméno Josefa Kobra a také osobnost dirigenta Vladimíra Brázdy – to jsou synonyma zlaté éry ostravské operety.
Josef Kobr se narodil 9. září 1920 v Kladně. Po maturitě byl přijat na České vysoké učení technické, ale okupace studia přerušila a Kobr se rozhodl v roce 1940 pro hereckou kariéru, díky čemuž ostravské publikum získalo nezapomenutelnou osobnost hudebního divadla.  Kobr už během roku 1940 cestoval po různých městech republiky se Zdenkou Sulanovou a Rudolfem Hrušínským. Do trvalého usazení v Ostravě vystřídal několik angažmá: Jeho první stálou scénou bylo divadlo Uranie v Praze-Holešovicích. Mezi lety 1943–1947 působil na jevištích v Kladně, Brně a Jablonci nad Nisou. V ostravském divadle pak strávil od roku 1947 téměř půl století, a svůj život zasvětil hlavně operetě. Ztvárnil stovky rolí, převládaly ty komické. Mnohokrát operetní inscenace i sám režíroval, několikrát byl i výtvarníkem scény.

Josef Kobr byl jedním z nejpopulárnějších herců své doby, kromě operety působil v našem divadle také v činohře nebo hrál v některých muzikálech. Díky svému smyslu pro humor a schopnostem komika je znám také z rozhlasu nebo televizních estrád. „Lehkou múzu“ propagoval po celé republice. Jezdil bavit diváky se svou estrádní skupinou, ve které byl vynikajícím konferenciérem a bavičem. Zemřel v Ostravě po těžké nemoci dne 10. května 1999 ve věku nedožitých 79 let.

Za finanční podporu výroby a umístění pamětní desky k poctě Josefa Kobra děkujeme statutárnímu městu Ostrava.


 
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
21.12.202011:30.Uvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející