EXTRA AKCE
Cyklus komorních koncertů – ALENA MAZGAJOVÁ ČECHOVÁ A PETR ČECH
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
arrow-right arrow-right

Cyklus komorních koncertů – ALENA MAZGAJOVÁ ČECHOVÁ A PETR ČECH

Cyklus komorních koncertů ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto.

logoInformace

Účinkují: Alena Mazgajová Čechová (housle), Petr Čech (klavír)
Program: L. van Beethoven, L. Janáček, F. Schubert

Sourozenecké duo Alena a Petr Čechovi (housle - klavír) vzniklo z popudu vyhlášení 28. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 1993. Roční intenzivní příprava jim přinesla laureátský titul v kategorii duí a absolutní vítězství mezi všemi v tomto ročníku soutěžícími soubory. Po absolutním vítězství v v této soutěži následoval laureátský titul v mezinárodní soutěži „O evropskou hudební cenu" v Luxemburgu, Cena Nadace Leoše Janáčka a Cena Nadace Bohuslava Martinů.

Alena Mazgajová Čechová je absolventkou Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, bakalářského stupně na Akademii múzických umění v Praze (prof. Nora Grumlíková), magisterského studia na Hochschule für Musik „C.M.von Weber" v Drážďanech (prof. Ivan Ženatý) a Mistrovské třídy na téže hudební škole. V roce 2010 zakončila doktorandské studium na Vysoké škole múzických umení v Bratislavě (doc. Jozef Kopelman). Výrazných soutěžních úspěchů dosahuje již od svých desíti let, kdy se stala laureátkou ve dvou ročnících mezinárodní Kocianovy houslové soutěže. Následují prvenství v mezinárodní houslové soutěži Akademie Louise Spohra ve Freiburgu, Diplom Evropské hudební akademie v Bonnu, dva laureátské tituly a absolutní vítězství z mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga i laureátství v mezinárodní soutěži „O evropskou hudební cenu" v Luxemburgu. Po concertinovském triumfu následují úspěšná vystoupení sólová i komorní na prestižních hudebních festivalech v Evropě i zámoří. Pedagogicky působila na Konzervatoři v Brně (2002 - 2009) a od roku 2007 vyučuje na Fakultě umění Ostravské univerzity v Ostravě.

Petr Čech absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klavír (prof. Marta Toaderová) a varhany (prof. Jan Hora), Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze (prof. Jan Hora) a Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu u vynikajícího norského varhaníka prof. Jona Laukvika. V roce 2011 dokončil doktorandské studium na VŠMU v Bratislavě ve třídě prof. Imricha Szabó. Je laureátem a nositelem cen mnoha mezinárodních soutěží (Pražské jaro, Lucemburk, Gdaňsk, Brno, Opava). Do dramaturgie svých koncertů zařazuje velmi často soudobá díla našich i světových autorů, za něž obdržel cenu ČHF, Fondu Leoše Janáčka, Nadace Bohuslava Martinů a zvláštní prémii aktivu mladých „Lucemburská hudební současnost". Varhanní tvorbu 20. století i díla autorů přítomnosti nahrál na zvukové nosiče našich i zahraničních hudebních vydavatelství - CD ed. Vixen s varhanními opusy Aloise Háby, CD v rámci projektu „HAMU představuje" s tvorbou Petra Ebena, CD švýcarské společnosti RC s varhanními kompozicemi O. A. Tichého a Petra Ebena s žesťovým kvintetem České filharmonie. Působí jako varhaník Chrámu Matky Boží před Týnem, pedagogicky působí na Pražské konzervatoři. V roce 2018 se stal ředitelem Pražské konzervatoře.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
14.3.202219:00slavnostní sál v DJMUvedenízobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoSouvisející