EXTRA AKCE
Cyklus komorních koncertů – MUSICA A TRE
Premiéra 28.2.2024, 19:00 hodin
slavnostní sál v DJM
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Fotografie
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

Cyklus komorních koncertů – MUSICA A TRE

Premiéra 28.2.2024, 19:00 - slavnostní sál v DJM

Cyklus komorních koncertů uvádíme ve spolupráci s uměleckou agenturou Presto

logoInformace

Soubor MUSICA A TRE vznikl v roce 1998 v původním obsazení varhany, housle a zpěv. Od roku 2017 navazuje a pokračuje ve své činnosti v novém složení – panova flétna, housle a klavír. Všechny tři interpretky se znají a spolupracují spolu už řadu let. Houslistka Halina Františáková je zakládající členkou souboru, další hudebnicí je klavíristka Eliška Novotná a pracovně nejmladší hráčkou, jež nahradila na panovu flétnu původní obsazení – zpěv, je Liselotte Rokyta. Jejím příchodem se trio stalo čistě instrumentálním souborem zajímavým nejen svým netradičním obsazením, ale i koncertním programem, který obsahuje transkripce i původní skladby pro tuto nástrojovou kombinaci od baroka po současnost.

Na programu jejich únorového koncertu budou skladby Georga Telemanna, Františka Škroupa, Dariuse Milhauda a světová premiéra Pavla Knápka – Barvy.

Liselotte Rokyta v současné době patří mezi nejvýznamnější nerumunské interprety, kteří ovládají rumunský styl hry na panovu flétnu. V rámci studia rumunského jazyka a literatury na Amsterdamské Universitě absolvovala Liselotte v roce 1997 tříměsíční stáž v oblasti Maramureş (Severní Rumunsko) a zabývala se zde výzkumem dosud neprobádané folklórní vokální formy “Hora cu noduri”. Hudební a spirituelní zážitky z tohoto období ji inspirují při muzicírování dodnes.

Eliška Novotná vystudovala klavír na ostravské konzervatoři pod vedením Marty Toaderové a na AMU v Praze u prof. Ivana Klánského. V letech 1996 až 1998 absolvovala studijní stáž ve švýcarském Luzernu, kde získala diplom s vyznamenáním. Obdržela přední ocenění na mnoha národních i mezinárodních soutěžích. Eliška Novotná koncertuje po celé České republice, v Evropě a USA. Vystupovala s našimi i zahraničními orchestry, významná je její spolupráce s Českým rozhlasem.

Halina Františáková Ostravskou konzervatoř navštěvovala v houslové třídě Ladislava Gořuly, ve studiích pokračovala na Ostravské univerzitě pod vedením prof. Zdeňka Goly. Absolvovala rovněž mistrovské kurzy u Eduarda Grače. Jako sólová a komorní hráčka se předvedla publiku doma i v zahraničí (Polsko, Slovensko, Anglie, Německo, Francie, Skandinávie, Slovinsko). Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem. V roce 2016 společně s Eliškou Novotnou a Alfredem Strejčkem v rámci projektu Shakespeare Ostrava 2016 natočila CD Shakespeare a hudba a v roce 2017 pak CD Krajinou domova.

Záštitu nad koncerty převzali náměstkyně primátora SMO Lucie Baránková Vilamová a náměstek hejtmana MSK Lukáš Curylo, finančně je podporují statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
28.2.202419:00slavnostní sál v DJMPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoFotografie z představení
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
Foto: Martin Kusyn
logoSouvisející