EXTRA AKCE
Beseda – JANÁČEK A SMETANA?!
Premiéra 8.4.2024, 18:00 hodin
Antikvariát a klub Fiducia, Ostrava
arrow-left arrow-left
  • Detail
  • Realizační tým / Obsazení
  • Termíny představení
  • Články, video, audio
arrow-right arrow-right

Beseda – JANÁČEK A SMETANA?!

Premiéra 8.4.2024, 18:00 - Antikvariát a klub Fiducia, Ostrava

Beseda s Jiřím Zahrádkou a Jiřím Nekvasilem 8. dubna 2024 v 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia

logoInformace
 

Co víme o vztahu jednoho z nejvýznamnějších tvůrců hudby první třetiny 20. století k dílu zakladatele české moderní hudby, tvůrce druhé poloviny 19. století? Leoš Janáček (1854–1928) byl o třicet let mladší než Smetana a svým vrcholným dílem patří mezi vůdčí skladatelské osobnosti první třetiny dvacátého století, neboť jako skladatel dozrál až ve století dvacátém (a pro něj)! Po úspěchu prvního uvedení Její pastorkyně ve Vídni v roce 1918 se stává až do své smrti v roce 1928 světově přijímanou skladatelskou hvězdou, respektovaným progresivním moderním skladatelem. A to mezi 64. a 74. rokem svého života! Vrcholná díla Bedřicha Smetany (1824–1884) vznikla ve druhé polovině století devatenáctého. Jde o koncepční dílo, kterým Smetana otevírá dveře a ukazuje možnosti svým následovníkům. Posledních deset let svého života komponoval postižený naprostou hluchotou. Jeho poslední díla svými smělými harmonickými postupy jako by otevírala dveře pro hudbu století dvacátého.
Oba dva skladatelé jsou jedinečnými originálními tvůrci. Jsou silnou inspirací, ale kopírovat je nelze! A co do vztahu Janáčka a Smetany přinesl posmrtný život Smetany, který se stal národní ikonou a vzorem v době, kdy Janáček byl nepochopen a vysmíván?
Na toto téma budou hovořit muzikolog a velký znalec života a díla Leoše Janáčka Jiří Zahrádka a režisér a ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil 8. dubna 2024 v 18.00 v Antikvariátu a klubu Fiducia.

Fejeton Leoše Janáčka věnovaný odkazu Bedřicha Smetany, který by publikován v Lidových novinách 2. března 1924 pod názvem Tvůrčí mysl, vydalo Národní divadlo moravskoslezské v českém originále a anglickém překladu jako pamětní publikaci u příležitosti Smetanovského operního cyklu Ostrava 2024 v grafické úpravě a s ilustracemi Marka Pražáka. Jedná se o limitovanou edici, pro zájemce bude leporelo k zakoupení po besedě za zvýhodněnou cenu 99 Kč. Dostupné je i v prodeji vstupenek v pasáži Divadla Jiřího Myrona za 130 Kč.

Vizuál leporela, © Marek Pražák
Po besedě bude možné si zakoupit i publikaci Bedřich Smetana & OPERA. Poprvé jsou dohromady v jediném knižním svazku publikována libreta všech osmi dokončených oper Bedřicha Smetany. Vedle vlastních textů libret zde přinášíme i krátká pojednání o konkrétních operách a životopisné vizitky všech libretistů. Publikaci je možné zakoupit na našem e-shopu. Publikaci vydalo Národní divadlo moravskoslezské díky finanční podpoře statutárního města Ostrava v Ministerstva kultury České republiky.
logoRealizační tým
Datum Začátek Místo Typ Detail Vstupenky
8.4.202418:00Antikvariát a klub Fiducia, OstravaPremiérazobrazit detail

Inscenace není v této sezóně na repertoáru.

logoVideo
logoAudio
logoSouvisející