Pochází z rakouského Klagenfurtu, kde absolvoval studia na gymnáziu a na soukromé baletní škole ve třídě prof. Marjana Krulanoviće. V roce 2004 nastoupil do baletního souboru Slovinského národního divadla opery a baletu Lublaň. Od roku 2007 zde působil jako sólista a v roce 2015 se stal prvním sólistou souboru.

Vytvořil množství výjimečných rolí v záviděníhodném počtu baletních inscenací, mimo jiné: Romeo a Júlie (Romeo), Doktor Živago (Živago), Coppélia (Franz), Tristan a Isolda (Tristan), Giselle (Albrecht), La Sylphide (James), Labutí jezero (Rothbart), Popelka (Princ), Don Quijote (Espada), Picko a Packo (Packo), Who’s the Strongest? (Mouse Prince), Velký Gatsby (Georg B. Wilson) a Korzár (Birbanto).

Lukas Zuschlag je také držitelem řady významných ocenění, jako jsou Lydia Wisiak Professional Award, Guest Star Award či Kulturföredpreis Award udělované v Rakousku v oboru performativních umění.

Vedle aktivní kariéry tanečního interpreta se věnuje také choreografii a pedagogické činnosti v disciplínách baletu a soudobého tance; jako pedagog vede četné kurzy v Rakousku a Slovinsku. V roce 2015 byl v rámci Soutěže mladých slovinských hudebníků a baletních tanečníků TEMSIG oceněn speciální cenou za původní choreografii.

Jako choreograf se mimo jiné podílel na koprodukci opery Otello, inscenované lublaňskou operou a Cankarovým domem v Lublani (2016), na inscenaci opery Ksenija ve spojení s jevištním provedením kantáty Carmina burana (2017) nebo na otevíracím večeru sezóny 2018/2019, vzniklém ve spolupráci Slovinského národního divadla opery a baletu Lublaň s módním domem IKONA. Ve stejné sezóně vytvořil také choreografie pro operu Prodaná nevěsta a novou slovinskou operu Koda L.

V říjnu 2019 opatřil tancem část zahajovací inscenace Love Waltzes a v roce 2020 byl angažován jako choreograf pro inscenaci děl Sedlák kavalír a Komedianti.

Jeho choreografie se uplatnila též v inscenacích oper La Traviata (2017), Bohéma (2018) a Eugen Oněgin (2019).

Za pravdivost a věcnou správnost informací uvedených v životopise zodpovídá umělec.

Články z webu

Inscenace dvou barokních oper v NDM stojí za zhlédnutí i v podání studentů Fakulty umění
(11. 2. 2023)

Za Prodanou nevěstou také do Ostravy
(19. 12. 2022)

Druhá premiéra Prodané nevěsty: Proč bychom se netěšili, když se hraje, zpívá a tančí s takovým gustem
(18. 12. 2022)

Prodaná nevěsta jako horký hit v opeře Národního divadla moravskoslezského
(17. 12. 2022)

První premiéra Prodané nevěsty ukázala, jak lze z klasického titulu šikovně odfouknout nánosy prachu
(16. 12. 2022)

Louskáček-Vánoční koleda: poselství o možnosti lidské proměny
(30. 11. 2022)

Inscenační tým - Sezóna:
PRODANÁ NEVĚSTAChoreografie
PRODANÁ NEVĚSTAChoreografie
TANEC NEVDĚČNIC (Il ballo delle ingrate)Choreografie
PRODANÁ NEVĚSTAChoreografie
TANEC NEVDĚČNIC (Il ballo delle ingrate)Choreografie

Obsazení - Sezóna:
LOUSKÁČEK – VÁNOČNÍ KOLEDAStarý lichvář Scrooge