Matan se narodil v izraelském městě Rišon le-Cijon v roce 1984. Zprvu se věnoval folklórnímu tanci a v patnácti letech byl přijat na národní uměleckou školu Thelma Yellin High School of the Arts v Tel Avivu-Jaffě. Současně studoval na největší a nejprestižnější škole svého druhu v Izraeli pro výuku tanečního umění Bat-Dor. V roce 2001 se zúčastnil letního vzdělávacího programu na hudební akademii The Juilliard School of Music v New Yorku. V roce 2002 absolvoval střední školu a byl přijat do juniorského souboru Batsheva Ensemble. Po dvou letech nastoupil do angažmá souboru Batsheva Dance Company, kde působil do roku 2014. Během těchto dvanácti let taneční praxe se podílel na Naharinových nejslavnějších kreacích, jako jsou Three, MAX, The Hole a mnoho dalších.

V letech 2013–20017 působil na pozici ředitele juniorského souboru Batsheva Ensemble, který je jedním z předních mladých souborů na světě. Ve stejném roce, kdy se stal ředitelem, získal Cenu Yaira Shapiry za vynikající taneční výkon. V letech 2019–2021 vedl zkoušky a inscenování Naharinových choreografií hlavního souboru Batsheva Dance Company.

Matan prošel dlouhým a smysluplným procesem tvorby pohybového jazyka gaga vyvinutým Ohadem Naharinem a je jedním z nejdéle působících pedagogů gagy. Inscenuje Ohadova díla a vyučuje gagu po celém světě a je jedním z hlavních učitelů gagy pro soubor Batsheva Dance Company.

Inscenační tým - Sezóna:
HORANastudování
HORANastudování