Alena Hron je stále žádanější dirigentkou nastupující generace. Její debut na Pražském jaru v květnu 2023 se Symfonickým orchestrem hl.m. Prahy FOK nazývaly kritiky velkým triumfem.
Spolupracovala již s řadou symfonických orchestrů, jako jsou PKF – Prague Philharmonia, Filharmonie Hradec Králové, Filharmonie Bohuslava Martinů, Severočeská filharmonie Teplice, Plzeňská filharmonie, Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně nebo Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz (Kostnice, Německo). Od roku 2022 pravidelně spolupracuje s Janáčkovou filharmonií Ostrava, se kterou na jaře téhož roku nahrála kompletní orchestrální dílo Vítězslavy Kaprálové. Společně s Jakubem Hrůšou vedla v sprnu roku 2022 orchestr Ševčíkovy akademie Horažďovicích. Spolupracovala např. s Josefem Špačkem, Wiesem de Boevém, Janem Mráčkem, Janem Fišerem, Kateřinou Kněžíkovou nebo Veronikou Rovnou.

V sezóně 2023/2024 zahájí společně se sólisty Janem Mráčkem a Michaelou Fukačovou sezonu Jihočeské filharmonie, s Ivanem Klánským a Státní filharmonií Košice přednese 3. Beethovenův klavírní koncert a Cherubiniho Symfonii D dur. Mj. bude v této sezóně dirigovat Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR), Filharmonii Bohuslava Martinů či PKF – Prague Philharmonia.

Alena Hron působí také v opeře a u pěveckých sborů. Na podzim 2023 nastuduje s baletem a orchestrem opery Národního divadla moravskoslezského Čajkovského Labutí jezero (premiéra 16. 11. 2023). V minulých letech spolupracovala na nastudování Pucciniho Bohémy (Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a Verdiho Rigoletta (Slezské divadlo Opava), v roce 2021 nastudovala úspěšnou muzikálovou inscenaci Funny Girl ve Slezském divadle Opava.

Spoluzaložila a do konce sezóny 2021/2022 umělecky vedla komorní sbor Punkt, zaměřující se na soudobou tvorbu. Ten pod jejím vedením získal několik ocenění na prestižních zahraničních soutěžích. V sezóně 2021/2022 také započala její spolupráce s Pražským filharmonickým sborem.

Alena Hron vystudovala dirigování na Pražské konzervatoři (M. Němcová, H. Farkač, M. Košler) a tamtéž také skladbu a aranžování populární hudby (F. Krtička, P. Větrovec). Během studia dirigování na pražské AMU (T. Koutník, L. Svárovský, Z. Müller) strávila rok na akademii Norges musikkhøgskole v Oslu (O. K. Ruud, S. Thorp). Důležité dirigentské impulsy získala na mistrovských kurzech s Vasilijem Petrenkem, Christianem Ehwaldem a Stefanem Parkmanem.

Od září 2022 studuje ve výběrovém magisterském programu na akademii prestižní Zürcher Hochschule der Künste ve třídě J. Schlaefliho a Ch. M. Muellera v rámci, kterého již dirigovala orchestry v Kostnici, Amiensu, Göttingenu nebo Soluni.

Jako skladatelka a dirigentka se podílí na projektech spojujících klasický a populární žánr, jejím největším dílem je písňový cyklus Otče náš pro smíšený sbor a orchestr který provedla na několika místech ČR.
Alena Hron hraje na housle, klavír a zpívá, díky tomu představuje svou autorskou tvorbu.
 

Články z webu

Divadlo Antonína Dvořáka uvádí po letech balet Labutí jezero
(28. 11. 2023)

Inscenační tým - Sezóna:
LABUTÍ JEZEROHudební nastudování
Dirigent
LABUTÍ JEZEROHudební nastudování
Dirigent

Obsazení - Sezóna:
LABUTÍ JEZERODirigent