Režisér a choreograf Pavel Mikuláštík se narodil v roce 1942 v Praze, kde také vystudoval Taneční konzervatoř. Ještě za studií získal angažmá jako sólista v Kladně a poté v Ústí nad Labem. Od roku 1964 působil v zahraničí nejprve jako tanečník a poté jako choreograf a režisér. Jako baletní sólista působil v Berlíně v Metropol Theater a Komische Oper, a poté v divadlech ve Štýrském Hradci, Amsterdamu, Basileji, Freiburgu, Darmstadtu a také v Choreografickém divadle Hanse Kresnika v Brémách. Vytvořil postavy, jako jsou například Nurali v Bachčisarajské fontáně (1961), Tybalt v Romeovi a Julii (1965), Princ v Labutím jezeře (1971) nebo titulní role v Petruškovi (1972).

Po ukončení aktivní taneční dráhy působil jako nezávislý činoherní, operní i muzikálový režisér a choreograf v německých a švýcarských divadlech (mj. Norimberk, Frankfurt, Dortmund, Kassel, Curych, Kolín nad Rýnem). V roce 1980 založil a vedl divadlo pro děti v Mannheimu a o deset let později založil ve Freiburgu Choreografické divadlo, s nímž v roce 1997 přesídlil do Bonnu. Je autorem více než devadesáti inscenací. Z operních jmenujme alespoň Händelova Tamerlana v Norimberku, Donizettiho Lucrezii Borgii v Dortmundu, kterou zaznamenala televizní stanice WDR, Smetanovu Prodanou nevěstu v Kasselu, Verdiho Macbetha v Dortmundu, Její pastorkyni ve Freiburgu, Vzestup a pád města Mahagony v Kolíně nad Rýnem nebo muzikálovou produkci Hair v Bonnu.

V dalších letech Mikuláštík působil jako režisér a choreograf v Německu, Švýcarsku, Vietnamu, Turecku a České republice. V pražském Národním divadle inscenoval v roce 2005 Donizettiho komickou operu Don Pasquale. Ve Slovenském národním divadle v Bratislavě připravil v roce 2009 Smetanovu Prodanou nevěstu. V roce 2003 mu byla udělena 1. cena NRW za režijní a choreografické dílo.
 

 
Inscenační tým - Sezóna:
NOC V BENÁTKÁCHRežie
Choreografie
NOC V BENÁTKÁCHRežie
Choreografie
ORFEUS V PODSVĚTÍRežie
Choreografie
ORFEUS V PODSVĚTÍRežie
Choreografie
ORFEUS V PODSVĚTÍRežie
Choreografie