Režijní tandem SKUTR tvoří režiséři Martin Kukučka (nar. 1979 ve slovenském Martině) a Lukáš Trpišovský (nar. 1979 v Praze). Společně začali pracovat při studiích na DAMU u profesora Josefa Krofty a profesora Miloslava Klímy. Už jejich absolventské inscenace vzbudily zájem kritiky a ohlasy u diváků. Proto je po ukončení studia na DAMU přizval ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab ke spolupráci a nabídl jim tvůrčí rezidenci.
 
Inscenace SKUTRu se představily na mnoha prestižních festivalech v Evropě a Asii. Např. na festivalu Fringe ve skotském Edinburghu absolvovala jejich inscenace Plačky 22 repríz a byla nominována na Total Theatre Award.
 
Autorské inscenace SKUTRu kombinují tanec, pohyb, akrobacii, loutky, projekce, lightdesign, text a zvuk a daly by se jedním slovem označit za multižánrové či cross-over. Kromě volné autorské tvorby (mj. NicknameMalá smrtLa PutykaSvěcení jaraBouřeWalls and Handbags, Orfeus) se Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský také věnují režii opery, tanečních inscenací, činohry, cirkusu a dalších divadelních žánrů na předních českých scénách (Národní divadlo v Praze, Brně i Ostravě, Klicperovo divadlo, Divadlo Na zábradlí, Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo, Jihočeské divadlo, Otáčivé hlediště Český Krumlov, Letní shakespearovské slavnosti) a v zahraničí (mj. Aalto-Musiktheater Essen, Hellerau Dresden v Německu a dále v Polsku, Srbsku a na Slovensku).
 
Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský jsou od sezóny 2017/ 2018 členy uměleckého vedení Divadla v Dlouhé v Praze.
 
Za svou tvorbu získali mnoho cen, z nichž jsou nejvýznamnější Cena Divadelních novin 2015 za nejlepší taneční inscenaci roku (Walls and Handbags), Cena Grenouille 2017 pro nejlepší českou inscenaci frankofonní předlohy (Pěna dní), Grand Prix Balet 2014 za balet Čarodějův učeň, Grand Prix na Mezinárodním festivalu studentského divadla FIST v Bělehradě 2007 a Cena diváků tamtéž 2007 a 2008, Cena města Plzeň, Cena Evalda Schorma a Cena Josefa Hlávky. Třikrát po sobě byli nominováni na talent roku Ceny Alfréda Radoka a v roce 2010 za inscenaci La Putyka na inscenaci roku Ceny Alfréda Radoka.
 
Foto: Pavel Hejný
Aktualizace březen 2019 
 
ČLÁNKY:
(klasikaplus.cz, 23. dubna 2019)
 

 

Články z webu

Rozjetý SKUTR
(7. 2. 2024)

Oceňované režijní duo SKUTR: Hamlet je aktuální z mnoha důvodů, my jsme vyzdvihli válku a opuštění
(7. 2. 2024)

Inscenační tým - Sezóna:
JULIETTA aneb SNÁŘRežie
JULIETTA aneb SNÁŘRežie
LA CLEMENZA DI TITORežie
VÝLETY PÁNĚ BROUČKOVYRežie