EVA JIŘIKOVSKÁ

Vystudovala grafiku a výtvarnou výchovu na Masarykově univerzitě pod vedením akademického malíře Jana Vičara.
 
V letech 2004–2016 působila jako scénografka a kostýmní výtvarnice ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde spolupracovala např. na inscenacích Alenka v kraji divů a za zrcadlem, Cikáni, Kalibův zločin – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2012 (režie Jan Antonín Pitínský), Marvinův pokoj (režie Zetel), Válka s Mloky (režie Dodo Gombár) Svatba – nominace na Cenu divadelní kritiky 2014 (režie Anna Petrželková), Měsíc nad řekou (režie Anna Petrželková), Bambiland, Medeia (režie Jiří Honzírek), Cybercomics, Modré květy, Mein Faust, Villon F. – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2007 (režie Jakub Maceček), Lucerna – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2013, Kdyby tisíc klarinetů, Dům Bernardy Alby, Bůh masakru, Naši furianti, Král Richard III. (režie Igor Stránský) aj. V témž divadle byla navíc autorkou veškeré propagační grafiky. Mimo své domovské působiště hostuje např. v Národním divadle v Praze (Boris Godunov – režie Linda Keprtová), (Tři sestry – režie Daniel Špinar), v Národním divadle Brno – v Janáčkově divadle (Hubička – režie Linda Keprtová, Perikola – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2012, režie Tomáš Studený, Lékárník – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2010, režie Tomáš Studený), v Redutě (Veroničin pokoj, režie Dodo Gombár, Stanice: Tančírna – režie Dodo Gombár), v Mahenově divadle (Ideální manžel – režie Jakub Maceček, Pohádka o malém Mozartovi a velkém drakovi – režie Jiří Honzírek), v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě (Maria Stuarda – režie Linda Keprtová), v Divadle J. K. Tyla v Plzni (La traviata – režie Linda Keprtová), ve Státním divadle Košice (opera Ariadna na Naxu, režie Linda Keprtová), v Divadle Na zábradlí (Báby – režie Anna Petrželková, nominace na Cenu divadelní kritiky 2014 – 2. místo), v Městském divadle Zlín (Oresteia – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2012, režie Jan Antonín Pitínský, Žítkovské bohyně – režie Dodo Gombár, My Fair Lady – režie Zdeněk Dušek), ve Švandově divadle (Krysař, Betonová zahrada, Merlin: Zrození, Merlin: Grál, Crash u potoka, Mlč, Jobe, mlč, Eskalátor, Země lhostejnost – režie Dodo Gombár), v HaDivadle (Idioti – režie Jiří Honzírek), v Divadle Petra Bezruče (Lakomec – nominace na Cenu Alfréda Radoka 2008, režie Zdeněk Dušek, Pěna dní – režie Anna Petrželková), v Divadle Polárka (Golem – režie Jiří Honzírek, Matek nad zmatek – režie Jakub Maceček), v Divadle U stolu (Hrad smrti – režie Jakub Maceček), v Moravském divadle Olomouc (Mandragora) či v Divadle Husa na provázku (Baletky), v Slovenském komorním divadle Martin (Hamlet – režie Dodo Gombár, Frankenstein – režie Dodo Gombár), v Divadle Aréna v Bratislavě (Das Ding – režie Alena Lelková) aj.
 
Dlouhodobě spolupracuje se souborem Hradišťan, pro který vytvořila výpravy k pořadu 3x je člověk (2010), ke kantátě skladatele Bohuslava Martinů (Kytice, 2007) a dále k Písním a tancům lásky (Carmina Catulli Carla Orffa a Svatby Igora Stravinského, 2011) – obé nastudovány pro MOF Smetanova Litomyšl. Podílela se na dokumentech České televize (Mistr – režie Petr Hajn, Vracaja sa dom od Betléma – režie Petr Hajn), na celovečerním filmu Klíček, jako architekt na natáčení pořadu Na forbíně s Tomášem Matonohou, jako architekt na Manéži Bolka Polívky.
 
Věnuje se i vlastní volné tvorbě – např. samostatná výstava Grandmother’s Coffee-Set ve Slováckém divadle, kolektivní výstava v rámci 250. narození W. A. Mozarta v Mozarthausu ve Vídni nebo účast na malířském sympoziu v Hodoníně, kolektivní výstavy v Městském divadle Brno, v Litoměřicích aj.
 
Aktualizace prosinec 2017
Články z webu

Operní panorama Heleny Havlíkové
(22. 10. 2023)

Obnovená premiéra Smetanova Tajemství v Ostravě: Důkaz, že operní klasika může nadchnout i dnes
(15. 10. 2023)

Ostravské Tejemství prosté, sdělné, přesvědčivé
(15. 10. 2023)

Ostravské Tajemství bylo pastvou nejen pro oči a uši, ale také pro duši
(13. 10. 2023)

Inscenační tým - Sezóna:
TAJEMSTVÍKostýmy
TAJEMSTVÍKostýmy
TAJEMSTVÍKostýmy
TAJEMSTVÍKostýmy
TAJEMSTVÍKostýmy
MARIA STUARDA (Marie Stuartovna)Scéna
Kostýmy
MARIA STUARDA (Marie Stuartovna)Scéna
Kostýmy