Po absolutoriu studia architektury ve Varšavě se rozhodla odejít do Finska na helsinskou Universitu umění, designu a architektury. Ještě před dokončením studií scénografie (její absolventskou prací na helsinské univerzitě byly scéna a kostýmy k baletu Malý princ) jí byla v roce 1982 nabídnuta spolupráce s Finskou národní operou, která pokračuje až do současnosti.
 
Anna Kontek vytvořila scénu a kostýmy pro více než 150 inscenací operních (např. Simone Boccanegra, Tosca, Figarova svatba, Lady Macbeth Mcenského újezdu, Hoffmannovy povídky, Anna Bolena, Maškarní ples, Bohéma, Kouzelná flétna, Brundibár), činoherních (Měsíc na vsi, Dáma s kaméliemi, Tři sestry, Maloměšťákova svatba, Léto v Nohantu ad.), muzikálových (mj. Za zvuků hudby) i baletních. V tomto žánru je autorkou více než dvou desítek výtvarných návrhů ke klasickým i současným baletům (mj. Labutí jezero, Louskáček, Spící krasavice, Giselle, Bajadéra, Šeherezáda, Popelka; Malý princ, La Banda Sonora, Pohádka, Kouzelný les, Fenomén, Malé labutí jezero).
 
Spolupracovala s významnými tvůrci, mj. s Dariem Fo, Rudolfem Nurejevem, Kennethem Grevem, Natalií Makarovou, a s divadly ve Finsku, Švédsku, Estonsku, Polsku, Německu, Francii, Rusku, Bělorusku, Japonsku či Spojených státech amerických. Své práce vystavovala na mnoha místech ve Finsku, dále např. v Tokiu, Bilbau, Torontu, Tallinu nebo Varšavě.
 
Za své kostýmní a výtvarné návrhy operních inscenací získala četné nominace a ocenění. Je nositelkou stříbrné medaile z Pražského Quadriennale 1995 (za kostýmy ke Stravinského opeře Slavík), certifikátu ocenění ministra zahraničních věcí Polské republiky Krzysztofa Skubiszewskiego za propagaci polské kultury v zahraničí v roce 1991, finské Ceny Wihuri 2002 a polského Rytířského kříže za zásluhy o polsko-finské vztahy. V roce 2014 jí prezident Finské republiky udělil vyznamenání rytíře Řádu finského lva a je držitelkou Důstojnického kříže Řádu za zásluhy Polské republiky 2017.
 
S Národním divadlem moravskoslezským spolupracovala na inscenaci Popelka (scéna a kostýmy) a je autorkou kostýmních návrhů k inscenacím Sen noci svatojánské a Tři mušketýři.
  
Více informací na www.annakontek.com
Inscenační tým - Sezóna:
KORZÁRKostýmy
NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTIScéna a kostýmy
NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTIScéna a kostýmy
NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTIScéna a kostýmy
POPELKAScéna
Kostýmy
TŘI MUŠKETÝŘIKostýmy
POPELKAScéna
Kostýmy
TŘI MUŠKETÝŘIKostýmy
POPELKAScéna
Kostýmy
SEN NOCI SVATOJÁNSKÉKostýmy
TŘI MUŠKETÝŘIKostýmy
POPELKAScéna
Kostýmy
SEN NOCI SVATOJÁNSKÉKostýmy
POPELKAScéna
Kostýmy