Barbora Martínková-Polášková
Mezzosoprán

Patří mezi nejvýraznější talenty mladé pěvecké generace. Hudební vzdělání získala na konzervatoři v Praze a v Plzni a na řadě mistrovských kurzů doma i v zahraničí. Své vzdělání si doplnila i úspěšným studiem jazyků na Univerzitě Karlově.

Disponuje zcela přirozeným, nicméně technicky skvěle zvládnutým hlasem, který udivuje posluchače svoji osobitou barvou a mimořádným rozsahem. Díky své výjimečné muzikalitě a výrazové flexibilitě je schopna interpretovat neobyčejně široký repertoár, který sahá od hudby vrcholné renesance až po hudbu zcela současnou. Vyniká v emocionálně vypjatých operních áriích, ale zároveň je schopna se velice přesvědčivě ujmout i intimních komorních písňových cyklů. Vystupuje pravidelně po celé republice, jako sólistka absolvovala turné po Brazílii, Japonsku, Thajsku, Izraeli, Francii a Německu, spolupracuje s předními světovými a českými dirigenty (A. Scarano, O. Vänskä, Z. Mácal, V. Válek, P. Altrichter, Ch. Olivieri-Munroe, S. Vavřínek, J. Talich, aj.) a orchestry (Sao Paulo Symphony Orchestra, Thailand Philharmonic Orchestra, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražská komorní filharmonie, Fihlarmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc, Severočeská filharmonie Teplice, Filharmonie B. Martinů či Jihočeská komorní filharmonie).

V roce 2009 jí vyšly dva kompaktní disky s operními áriemi 19. a 20. století a s hudbou současného skladatele Zdeňka Zahradníka. Významnou nahrávkou je záznam prestižního koncertu z ledna 2011 s písněmi Almy Mahlerové pod vedením dirigenta Zdeňka Mácala a za doprovodu Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

V červnu 2010 Barbora Martínková-Polášková úspěšně debutovala jako Carmen v Moravském divadle Olomouc, kde v současné době působí jako sólistka opery a operety. Zároveň vystupuje jako host v Národním divadle Moravskoslezském, v Divadle J. K. Tyla v Plzni, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, v Hudebním divadle v Karlíně a v Severočeském divadle Ústí nad Labem.

V listopadu 2011 vystoupila na koncertě se sopranistkou Metropolitní opery Sondrou Radvanovsky. V témže roce se představila jako Carmen v Národním divadle v Praze na festivalu Opera 2011.V roce 2013 si ji vybral americký producent pro natáčení reklamy, kde Barbora Martínková-Polášková nejen hraje, ale i zpívá úryvek z Bizetovy Carmen. Pravidelně spolupracuje s kytarovým duem Siempre Nuevo, tvořeným špičkovými kytaristy Matějem Fremlem a Patrickem Vacíkem.

Obsazení - Sezóna:
TŘI PŘÁNÍ aneb VRTKAVOSTI ŽIVOTAČernoška Dinah
TŘI PŘÁNÍ aneb VRTKAVOSTI ŽIVOTAČernoška Dinah