Maria Fulková
kostýmní výtvarnice

Narodila se ve slovenské Nitře (1962), studovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru Textilní alternativy (1986–1992). V letech 1992–1996 studovala na Divadelní fakultě Akademie múzických umění v Praze na Katedře scénografie (obor kostým a maska). V roce 1990 absolvovala studijní stáž na Akademii krásných umění Pietra Vannucciho v italské Perugii. V rámci svého pedagogického působení na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě (docentka, vedoucí ateliéru) a Univerzitě Hradec Králové (odborná asistentka) působila také v Norsku, Slovinsku, Polsku a Maďarsku (2002–2010). Věnuje se volné tvorbě, vystavuje doma i v zahraničí.
 
Tvorbě divadelního kostýmu se věnuje sporadicky. V českých a slovenských divadlech spolupracovala s významnými režiséry (Vojtěch Spurný, Michael Leclerq, Zdeněk Kaloč, Helena Kazárová, Břetislav Rychlík, Zbyněk Srba, Ondřej Sokol, Petr Šimek, Pavel Pecháček, Michal Przebinda, Miroslav Hlaučo).
 
Spolupracovala s následujícími divadly: Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Městské divadlo Ústí nad Labem, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Městské divadlo Mladá Boleslav, Divadlo V. Nezvala v Karlových Varech, Dejvické divadlo v Praze, Západočeské divadlo v Chebu, Městské divadlo v Mostě, Východočeské divadlo Pardubice.
 
Podílela se na operních inscenacích SND Bratislava, dále festivalových uvedeních Hudebního festivalu Znojmo (2015), MHF Pražské jaro (2004), MOF Smetanova Litomyšl (2000), Festivalu Europa Musicale (2000). S Národním divadlem moravskoslezským spolupracuje poprvé, s jeho ředitelem Jiřím Nekvasilem však spolupracovala na inscenacích Gurlitových Vojáků (2002, Opéra de Nantes – Théatre Graslin, Francie), Grabbeho Dona Juana a Fausta (2011, Klicperovo divadlo v Hradci Králové) i Pucciniho Manon Lescaut (2012, SND v Bratislavě).

 

Inscenační tým - Sezóna:
BOUŘEKostýmy