Roslyn Anderson

Narodila se v Austrálii, kde nejprve studovala u Phyllis Danaher a poté na Australian Ballet School. Po té získala angažmá v Australian Ballet pod vedením umělecké ředitelky Dame Peggy van Praag. Po turné se souborem – v roce 1972 – se připojila k Nederlands Dans Theater, který tehdy vedl holandský umělecký ředitel Jaap van Flier. Tančila do roku 1986, přičemž pracovala s choreografy, jako byli Jerome Robbins, Glen Tetley, John Butler, Hans van Manen, Louis Falco, Jennifer Muller, Christopher Bruce, Nacho Duato a samozřejmě Jiří Kylián, který soubor vedl v letech 1975 až 1999. Po ukončení své taneční kariéry působila jako ředitelka zkoušek pro Nederlands Dans Theater 1 do konce roku 2008.

Počínaje rokem 1979 také asistovala Jiřímu Kyliánovi a dalším choreografům působících v Nederlands Dans Theater při mnoha dílech . Roslyn Anderson nastudovala a asistovala při řadě choreografií Jiřího Kyliána po celém světě. Její první asistentskou spoluprací s Kyliánem byla Polní mše B. Martinů, která vznikla v roce 1980 a která byla zároveň jednou z první choreografií Kyliána uváděných v Národním divadle v Praze v roce 1989.

Dodnes asistuje tyto choreografie vytvořené Jiřím Kyliánem v letech 1978 – 1997: Polní mše, Po zarostlém chodníčku, Simfonietta, Zapomenutá země, Písně potulného tovaryše, Stamping Ground, Příběh vojáka, Šest tanců, Kaguyahime, Konec hry, Falling Angels, Petit Mort, Na neznámém místě, Tygří lilie, Křídla z vosku.

Mezi soubory, se kterými pracovala, patří: American Ballet Theatre, San Francisco Ballet, Joffrey Ballet, National Ballet of Canada, Cullberg Ballet, Royal Swedish Ballet, Ballet du Geneve, Paris Opera Ballet, Scottish Ballet, Australian Ballet, Národní divadlo v Praze, Hubbard Street Dance Chicago, Compania Nacional de Danza, Pražský komorní balet, Hamburg Ballet, Royal New Zealand Ballet, Stuttgart Ballet, Les Ballets de Monte Carlo, Lyon Opera Ballet, Teatro Nuevo, Wiener Staatsoper, Hungarian State Opera House, Opera du Rhin, Ballet Basel, Singapore Dance Theatre, Bayerischer Staatsballett, Royal Ballet Covent Garden, Norwegian Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Finnish National Ballet, Göteborg Ballet, Ballet Theatre Munich, Rambert Dance Company, Zurich Opera House, Houston Ballet, Introdans, Boston Ballet, Pacific Northwest Ballet, Baltic Dance Theatre, Polish National Ballet a mnoho dalších.

 

Inscenační tým - Sezóna:
DVA SVĚTY / JEDEN SVĚTAsistent choreografie
DVA SVĚTY / JEDEN SVĚTAsistent choreografie
DVA SVĚTY / JEDEN SVĚTAsistent choreografie