CORA BOS-KROESE
Asistentka choreografie Jiřího Kyliána Wings of Wax/Křídla z vosku
 
Narodila se v Amsterdamu. V dětství žila v Jižní Africe a na Novém Zélandu, kde ve svých šestnácti letech získala RAD stipendium a odjela studovat na Royal Ballet School v Londýně. Své taneční studium dokončila v Nizozemsku na Koninklijk Conservatorium v Haagu.
V roce 1986 začala svou profesionální kariéru s juniorským souborem Nederlands Dans Theater 2 a dalších třináct let působila v hlavním souboru Nederlands Dans Theater 1 jako jeden z předních interpretů. Během těchto let tvořila a spolupracovala s celou řadou předních světových choreografů, jako jsou například: Jiří Kylián, William Forsythe, Mats Ek, Ohad Naharin, Edouard Lock a Hans van Manen.
 
Od roku 2001 dvě sezóny pracovala s Williamem Forsythem v jeho souboru Balett  Frankfurt.V tomto období tančila hlavní role v nejznámějších Forsytheových choreografiích, jakými jsou například: In the Middle somewhat elevated, Vile Parody to address a Duo.
 
Jako choreografka vytvořila několik prací:Tresspass, Mizu, Under my Feet, Trespass, Mizu, Under my feet, Heimat a Glass. Jejími posledními choreografiemi jsou Exposed, Amor proprodukci C-scope.
 
V letech 2005–2007 působila Cora jako baletní mistr v NDT a asistovala řadě světových choreografů, jako jsou například: Jacopo Godani, Crystal Pite, Meryl Tankard a Jiří Kylián. Choreografie Jiřího Kyliána a Williama Forsythea nastudovává také v ostatních souborech po celém světě. 
 
Jako tanečnice a choreografka působí ve svém vlastním projektu C-Scope, který připravuje se svým mužem, profesionálním tanečním fotografem Jorisem Janem Bosem.
Každé léto, od roku 2003, v malebné vesničce v piemontských horách vede Cora spolu s Robertem Moscouem Biarteca Festival.

Foto: Joris-Jan Bos Photography

 
Inscenační tým - Sezóna:
VZLETY A PÁDYAsistent choreografie
VZLETY A PÁDYAsistent choreografie