DENIS UNTILA
choreograf
 
Denis Untila zahájil taneční kariéru ve své vlasti, v Moldávii. V roce 2001 absolvoval Univerzitu hudebních a dramatických umění ve Vídni. V tomtéž roce se stal sólistou souboru Ballett Kiel pod vedením Maria Schrödera. Roku 2004 hostoval ve Schröderově choreografii The Wall v Essenu v taneční společnosti Aalto Ballett. Jeho další hostování ho přivedla do Moldavské národní opery, do baletního souboru Vídeňské státní opery v Rakousku a v rámci projektu Europe Dance také do Francie a Itálie.
 
Od podzimu 2006 dosud je členem souboru Aalto Ballett Essen v Německu, a to nejdříve pod uměleckým vedením Martina Puttkeho a později (od roku 2009) v pozici sólisty pod vedením Bena van Cauwenbergha. Mezi jeho sólové role patří například Dimitrij v baletu Bratři Karamazovi v choreografii Borise Eifmana, Valerio v baletu Leonce a Lena v choreografii Christiana Spucka, Modrý pták ve Spící krasavici Stefana Luxe, Coppélius v baletu Coppélia v choreografii Rolanda Petita a dále různé sólové party v choreografiích Bena van Cauwenbergha. Pracoval s renomovanými choreografy, jako jsou například Edward Kruger, Patrick Delcroix, Ohad Naharin, Stefan Thoss, Bridget Breiner, Johan Inger, Alexander Ekman, Jiří Kylián a další.
 
Jako choreograf vytvořil sólo Feeling Good pro galakoncert Světlany Zacharovév Moskvě (2010), Only You pro Royal Ballet School Antwerp (2015), The Tempst v Grillo Theater (2015). Pro Aalto Ballett Theatre vytvořil choreografie The Soldier’s Tale, Game, společně se svou manželkou Michelle Yamamoto tituly Alice, Jo a Passacaglia a v roce 2013 balet Othello
 
Denis Untila je vítězem ceny Aalto Stage Prize pro mladé umělce z roku 2012. Po úspěšném uvedení Vibrations pro Essener Philharmonie představil letos novou choreografii Moving Colours pro Aalto Ballett Essen vytvořenou společně s Armenem Hakobyanem.
 
Inscenační tým - Sezóna:
VZLETY A PÁDYChoreografie
Scéna
Kostýmy
VZLETY A PÁDYChoreografie
Scéna
Kostýmy