SCREAMING SPRING
autorská inscenace / mezinárodní koprodukce
Future=Now! A Youth Manifesto projekt
Premiéra 11. 11. 2023 / Plesni teater Ljubljana


Autorstvo: Rosa Berman (NL), Lučka Centa (SLO), Fleur Janssen (NL), Viktoria Pejková (CZ), Petja Rozman (SLO), David Zbořil (CZ)
Mentoring a režie: Jakub Čermák
Produkce: Gledališče Glej, Het Stichting Theaterschip, Ateliér NDM
Foto: Mario Zupanov
Video: Boštjan Božič

Jak mluvit v divadle o něčem tak velkém a neuchopitelném, jako je klimatická krize? Jak se mohou mladí lidé vyjádřit k něčemu, co mají jen velmi málo nebo vůbec neovlivní? Jak můžeme ovlivnit společnost bez ohledu na to, do jakého prostředí patříme? Jak můžeme společně bojovat? Při tvorbě performance Screaming spring se sešlo šest mladých umělců z různých uměleckých kontextů, prostředí, zemí. Nikdy předtím spolu nespolupracovali, tyto otázky je ale spojují.

Inscenace Screaming spring, inspirované útoky na umělecká díla v boji proti klimatické krizi, využívá Botticelliho Primaveru k rozvinutí vícerozměrného diskurzu o ohrožení přírody i kultury. Vyjádřením významu jara a jeho hodnoty pro nás jako individuální bytosti zpochybňuje hodnotu, kterou jako společnost přikládáme blahu přírody. Kromě toho představení poukazuje na to, jak naše kultura ohrožuje to, co je jí drahé, tím, že nedbá na blaho životního prostředí.

Záznam premiéry v Ljubljani naleznete v digitální metodice projektu ZDE.

Projekt Future=Now! A Youth Manifesto byl podpořen Evropskou komisí v programu Kreativní Evropa, Kultura. Toto sdělení vyjadřuje pouze názory autora a Komise nenese odpovědnost za případné využití informací v něm obsažených.
 

Za finanční podporu děkujeme Statutárnímu městu Ostrava a Ministerstvu kultury