Poklady římské kuchyně: zakousněte se do pravé chuti Itálie

 
Italská gastronomie je výborná a velmi různorodá, což je dáno i tím, že každý region má své speciality. Jaké jsou ty z kraje Lazio, potažmo římské? Nechte se inspirovat.
 
Těstoviny nikdy nesmějí chybět
„Spaghetti alla carbonara“ jsou těstoviny se špekem a vajíčkem posypané nezbytným parmazánem. Jmenují se „alla carbonara“ podle karbonářů, příslušníků tajných revolučních organizací v Itálii na začátku 19. století, kteří měli – jako správní vojáci – špek pořád při sobě, vajíčka si vždycky někde obstarali a těstovin bylo v Itálii všude dost!
 
Kromě špaget „alla carbonara“ jsou typickou a jednoduchou římskou specialitou těstoviny „cacio e pepe“ se sýrem pecorino romano a notnou dávkou pepře. Ostatně, slyšíte v názvu onoho ovčího sýru, že pochází právě z Říma? Lehkou obměnou jsou těstoviny „alla gricia“, do kterých se navíc přidává slanina.
 
 
Do Říma patří i těstoviny „all’amatriciana“ s omáčkou, jejímiž klasickými přísadami jsou rajčata, slanina a pecorino romano. Město Amatrice, podle kterého je oblíbený pokrm pojmenovaný, leží ve stejném kraji jako italská metropole Řím, v Laziu.
 
Nejen těstovinami živ je Říman
Kromě všudypřítomných italských těstovin, bez kterých by to nešlo, je typickým římským pokrmem „trippa alla romana“, připravovaná z drštěk a rajčat. V minulosti se údajně jednalo o typické sobotní jídlo chudých. Na nejlepší trippu si zajděte do některé z trattorií ve čtvrti Trastevere (Zátibeří) nebo v Testacciu.
 
 
Mezi typické druhé chody v Římě patří „saltimbocca alla romana“, telecí plátky s prosciuttem a se šalvějí, a také „coda alla vaccinara“, což je hovězí oháňka s rajčatovou omáčkou.
 
Tipem na tradiční římský „fast food“ je „panino con la porchetta di Ariccia“, houska plněná lehce okořeněným vepřovým masem připravovaným na rožni. Nejlepší dělají údajně v Aricci nedaleko Říma.
 
A jako předkrm či přílohu rozhodně musíte v Římě ochutnat artyčoky – carciofi, připravované buď po římsku, „alla romana“, v páře nebo po židovsku, „alla giudia“, v oleji. Oba způsoby jsou typicky římské, protože římská kuchyně z té židovské z velké míry vychází.
 
 
Arrivederci na leteckém poznávacím zájezdu v Římě a buon appetito!
 
Autor: Barbora Šupíková, průvodkyně Radynacestu.cz
Foto:  Shutterstock.com