Gruss aus Troppau /Pohlednice a fotografie z Opavy 1893 – 1918

Rudolf Dybowicz

23.8.2019 - 9.10.2019 Galerie Opera - Divadlo Jiřího Myrona

Výstava „Gruss aus Troppau / Pohlednice z Opavy 1893 - 1918“  představuje I. část z rozsáhlé sbírky opavského sběratele Rudolfa Dybowicze. Cílem autorů výstavy i doprovodné publikace je informovat zájemce o historii Opavy prostřednictvím dobových pohlednic o vizuální podobě města, o jeho geniu loci. 

 

Místopisné, reklamní a vojenské pohlednice kolovaly v obrovském množství na přelomu devatenáctého a dvacátého století mezi lidmi a dnes nám pomáhají se naladit na dobovou společenskou a kulturní atmosféru, která se nesla ve znamení bouřlivých kulturních zvratů. Zasílání blahopřání, pozdravů z výletů, důležité informace o zdraví a dalších událostech patřilo ke každodenním dobovým rituálům. Pohlednice zprostředkovávaly nejen křehké individuální příběhy a dnes jsou cenným dokladem „velké historie“.  

 

Návrat do minulosti prostřednictvím nenápadných obrázků je zároveň cestou k vědomému, pomalému a hlubokému prožívání přítomnosti. Pohlednice můžeme bez ostychu zařadit do čapkovské kategorie nejskromnějšího umění. Výstava o opavských pohlednicích naplní své poslání, pokud osloví diváky nostalgickou krásou a bude je motivovat k prohloubení vztahu s tímto podmanivým městem.