NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI – INTRIKY A EROTIKA NA ŠPIČKÁCH
BALET / 11.9.2019
Tento kritikou i diváky oceňovaný balet se čerstvě těší z užší a širší nominace na Cenu Thálie! Inscenaci pro vás hrajeme ve dnech 19. a 22. září (pozor, další představení budou následovat až v roce 2020).
 
Balet NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI je společným autorským počinem lotyšského skladatele Arturse Maskatse a špičkového choreografa polského původu Krzysztofa Pastora. Výpravnou taneční podívanou vytvořili společně na motivy knihy Choderlose de Laclose, která ve své době (vyšla ve Francii v roce 1782) vyvolala díky neskrývané erotice a pletichám velké pozdvižení. Koncem 20. století příběh proslavily filmové verze Stephena Frearse a Miloše Formana.
 
  Foto Serghei Gherciu
V úterý 10. září byly v Národním divadle v Praze slavnostně vyhlášeny nominace na Ceny Thálie. Z širší nominace se těší tanečník Matthias Kastl. Ocenění získal za roli Vikomta de Valmont. Divákům se v této roli představí v repríze 22. září. 
 
Užší nominaci si z Prahy odnáší první sólistka baletu NDM Shino Sakurado. „Shino Sakurado ukazuje naprosto jistý a osobitý výkon. Precizní klasická technika se v tomto případě kloubí s přirozeným tanečním a hereckým projevem. Dokáže velmi citlivě a bez afektu vyjádřit polohy nenávisti, povrchnosti a falše. Ve strhujícím závěru baletu nenechá nikoho na pochybách o prožívaných pocitech potlačované lásky a zoufalství,“ uvedla Herecká asociace. Na Shino se můžete také těšit v termínu 22. září, tančit bude stejně osobitě roli Madame de Tourvel.