ÚSPĚŠNÁ TANEČNÍ INSCENACE VZLETY A PÁDY
BALET / 12.10.2019
Marcela Benoniová hodnotí VZLETY A PÁDY jako neuvěřitelně úspěšný taneční večer a přirovnává úroveň baletního souboru NDM k úrovni světové… Přečtěte si recenzi a přijďte 17. a 23. října na tento balet!
 
 
Kyliánova choreografie opět v Ostravě
Znovu a již po několikáté v Ostravě byla uvedena další Kyliánova choreografie. Tentokrát to byla Křídla z vosku (Wings of Wax). (...) V České republice mají Křídla z vosku první uvedení. (…) Několik tanečních seskupení, dvojic, trojic i sólových výstupů (celkem tančí čtyři páry) se postupně objevují na scéně. Jak jinak, partneřina tanečních duetů Jiřího Kyliána je jedinečná, geniální umělecká kompozice. (...) Jiří Kylián, náš idol, chlouba české kultury. Vlastně nám zbývá stálá výzva jeho talent a dílo pochopit. Zbývá nám snad jen mít částečně možnost tu neuvěřitelnou výšku i hloubku, hloubku či šíři díla vnímat a pochopit Kyliánovo poselství. 
 
Noví tvůrci v Ostravě, Denis Untila a Michelle Yamamoto
Oba choreografové se snaží o neotřelý pohybový slovník. Alice – tedy naše Alenka se skutečně pohybuje v divech. Výborná sólistka baletu Shino Sakurado má také jednoznačně šanci zaujmout, protože v příběhu samotném má klíčovou i nesnadnou roli. Tančí ji a vyjadřuje moc krásně.
 
Jiří Pokorný v nejlepší formě
Kolem určité zemské osy krouží jedna postava. Kdo to tedy je a co vlastně chce? Chce dostihnout snad sama sebe a snad trochu předčít svůj vlastní výkon, svůj osud? Překoná dotyčný sám sebe? Vytváří se a tvoří postupně mnoho situací. Nejsou choreograficky zcela převratné, ale jsou velmi spontánní. Krásné plující taneční duety a setkávání pohybu všeho druhu. Jsou pohybově velmi bohaté, smyslné, plné vzruchů. Úžasné pohybové střety se střídají s výbojnými situacemi, leckdy nekompromisními.
 
Hodnocení: 90%
Marcela Benoniová: Vzlety a pády a pády a vzlety
operaplus.cz