DERNIÉRA BALETU ALL THAT JAZZ, ROCK, BLUES
BALET / 18.11.2019
Dokonalé pohyby tanečníků, technika spojená s akrobatickými prvky a živý moderní tanec... To je balet ALL THAT JAZZ, ROCK, BLUES. Přijďte 30. listopadu na derniéru a zažijete skutečnou extázi tance!
 
Choreografii Reginy Hofmanové Après rasage výrazně podporuje hudba Ástora Piazzolly, který se v padesátých letech minulého století velmi zasloužil o rozvoj tanga. „Hofmanová symbolicky rozbořila mýtus ohnivého tanga plného vášnivých, erotických pohybů a rudých růží. Choreografie zdůraznila význam pouhého gesta, náznaku a emancipovala po vzoru kořenů tanga tanec mužů s muži," napsal v recenzi Milan Bátor.
 
V choreografii Rain Dogs Johana Ingera zazní charakteristický hlas Toma Waitse, jehož šansony a blues mají někdy až industriální zvuk. „Inger dal průchod spontaneitě tanečníků a nutno říct, že ti ostravští si ji opravdu užívají. Taneční čísla mají nevázanou atmosféru, mění se nálady i mužské a ženské role při převlékání do šatů opačného pohlaví,“ říká kritik Roman Vašek. Balet NDM je prvním baletním souborem v Česku, který nastudoval choreografii tohoto významného a na světových baletních scénách žádaného současného choreografa.
 
Také choreografa Itzika Galiliho ovlivnila při tvorbě titulu O Balcão de Amor hudba – zvolil kubánského skladatele Péreze Prada, který jako první ve svých kompozicích zpopularizoval mambo. Dílo nepostrádá jiskřivou komediálnost, vtip, přirozenou sexualitu i půvabné absurdity. „Choreografie je plná vtipných momentů a obsahuje řadu náročných gymnastických prvků provedených tanečníky s úžasnou lehkostí,“ dodává kritička Ivana Kloubková.
 
Inscenace se pyšní také řadou ocenění. Všechny tři choreografie a taneční výkon Barbory Šulcové byly nominovány na Výroční cenu Opery Plus. Barbora Šulcová se také dostala do užší nominace na Cenu Thálie 2017, její kolega Stéphane Aubry se objevil v nominaci širší. Ocenění Barbora Šulcová získala při udělování Cen Jantar – byla jí udělena hlavní cena. Ze stejné ceny se radoval i tanečník Rei Masatomi.
(Foto 1 Sroka Przemysław, foto 2–3 Martin Popelář)
 
Nenechte si proto ujít derniéru této úspěšné inscenace již 30. listopadu 2019 v Divadle Jiřího Myrona ► KOUPIT VSTUPENKY