HOSTINA PRVOTŘÍDNÍHO TANEČNÍHO UMĚNÍ
BALET / 25.11.2019
„Baletní soubor NDM naservíroval ve čtvrteční premiéře ostravskému publiku labužnický výběr moderního a současného tance v podobě komponovaného večera ROSSINIHO KARTY.“ (Ostravan.cz)
 
Arquésova abstraktní choreografie Následky, jejímž ústředím tématem je vztah člověka k přírodě i technologiím, vyžaduje velkou dávku představivosti a ochoty hledat významy tam, kde jsou pouze jemně naznačeny. (...) Arqués dokáže bezpochyby vytvářet působivé pohybové obrazy, dokonale kombinuje přesnost pohybu s uvolněností, velmi zajímavý efekt přináší použití změkčených baletních špiček, na kterých tanečnice balancují v nezvyklých pozicích. Tanec skupiny se organicky přelévá do sól či duetů – zde nemůžeme nezmínit přesvědčivý výkon Réky Kiss a Kokiho Nishioky – a nechybí ani originální dynamické a prostorové změny.
(...) Italský tvůrce Mauro Bigonzetti připravil dekadentní taneční pokrm, ve kterém nechybí šokující momenty (...), ale i pasáže nabité erotikou, více či méně explicitní. To vše je prodchnuté nadsázkou, ironií a humorem. V kombinaci s hudbou Gioacchina Rossiniho se Bigonzettiho osobitý pohybový jazyk (kombinace klasického, neoklasického a moderního tance i prvků zcela mimo jakékoli styly) rozrostl v originální celek, který si dle nadšených reakcí a závěrečných ovací vestoje podmanil svátečního diváka i znalce. (...) Duet Rity Pires a Kokiho Nishioky je dlouhou a specificky krásnou variací na milostný akt, kombinací tance, kamasútry, jógy a prostého lidského kontaktu. Blízkost dvou lidských těl (a ne nutně muže a ženy) zase ve svém tanci citlivě vyjádřily Natalia Adamska a Réka Kiss.
(...) A co tedy říct na závěr? Snad jen to, že v případě večera Rossiniho karty rozhodně neplatí, že hlad je nejlepší kuchař. Chutí je v tomto představení skutečně mnoho, stačí si jen vybrat. Ti, kteří už ochutnali, je teď musí dobře zažít a případně si dojít pro přídavek. Těm, co ještě váhají, doporučím: Nebojte se experimentů, budete možná překvapeni, co vše vám může zalahodit.“
Zveme vás na nejbližší reprízy 6. a 7. prosince v 18.30 hodin do Divadla Jiřího Myrona!
Foto Martin Kusyn
Za květiny děkujeme KLIA.cz