BALET NA KREV – POJĎTE DO TOHO TAKY!
BALET / 30.4.2020
Netradiční skupinu dárců krve přivítali 23. dubna v Krevním centru FN Ostrava. Poprvé v životě usedli do odběrových křesel členové souboru baletu Národního divadla moravskoslezského. A zastupovali národy napříč zeměkoulí. Svým počinem chtějí hlavně motivovat nové dárce nejenom z řad umělců.
 
„Jako tanečník teď svou prací ostatním pomáhat nemohu, tak jsem se rozhodl pomoci alespoň touto formou,“ řekl před svým prvním odběrem v životě sólista baletního souboru Rei Masatomi z Japonska. Spolu s ním přišli poprvé darovat krev i další kolegové, kteří do ostravského souboru přišli ze zahraničí a kteří si uvědomují, že i v době pandemie je potřeba krve. Svým odhodláním chtějí motivovat další nové dárce – nejenom umělce. Možná tuto zprávu čte divák, kterého tanečníci svým činem inspirují...
Tanečníky doprovodila i šéfka baletu Národního divadla moravskoslezského Lenka Dřímalová. Ta celou akci iniciovala a vysvětlila že i cizinci mohou pomoci českým lidem a že je potřeba, abychom v těchto těžkých dobách drželi pohromadě.
 
 
I pro dlouholetou manažerku Krevního centra FN Ostrava Bc. Naděždu Kalužovou byla tato dárcovská skupina premiérou. „Bylo to úžasné. Ještě nikdy se nám nepodařilo získat dárce mezi umělci. A tím, že nám tady i zatančili, tak vytvořili i takovou zvláštní atmosféru.“
 
Balet Národního divadla moravskoslezského se v brzké době chystá zatančit také pod okny Městské nemocnice Ostrava a v plánu jsou i další akce pro zdravotní personál. Sledujte náš web i Facebook!
 
Podívejte se na videoreportáž (zdroj TV POLAR):