TASTE BALLET OSTRAVA! – I. ČÁST BALETNÍ HOSTINY ONLINE
BALET / 4.3.2021
Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského připravil v době, kdy nemůže vystupovat před svými diváky, originální průřez svým repertoárem, který odvysílá v on-line podobě po dva večery.
 
 
Záznamy bude možné zhlédnout pouze 1 týden od prvního uvedení. Nalaďte se na jedinečná premiérová představení 13. března (1. část) a 27. března (2. část) a užijte si je v bezpečí domova!
 
1. ČÁST
Délka představení: 40 minut
(►) SLEDOVAT PRVNÍ ČÁST

V rámci prvního večera, který bude premiérově odvysílán 13. března 2021 v 18.30 hodin (k dispozici do 19. 3. 23.59 hodin), se můžete těšit na tři ukázky.

Komponovaný večer zahájí úryvek z choreografie Útěk obra (Humpback Runner) Jiřího Pokorného, který ji speciálně upravil pro tento kamerový záznam. Původně vznikla pro soubor Nederlands Dans Theater 2 jako zakázka k pětistému výročí úmrtí malíře Hieronyma Bosche. Fantaskní svět jeho obrazů inspiroval českého choreografa k vytvoření vlastního příběhu o fenoménu doby – migraci.

Následuje pánský tanec (souboj Vikomta de Valmont s Rytířem Dancenym) a závěrečná scéna šílenství Markýzy de Merteuil z baletu Nebezpečné známosti ztvárněná tanečnicí Shino Sakurado, která v roce 2019 získala úzkou nominaci na Cenu Thálie právě za tuto roli. Inscenace je společným autorským počinem lotyšského skladatele Arturse Maskatse a špičkového choreografa polského původu Krzysztofa Pastora. V jeho dílech se prolínají prvky moderních stylů a nových přístupů k tanci s ušlechtilými formami klasického baletu.

Závěr prvního večera bude patřit baletu Don Quijote. Tento komediální příběh se stal podnětem pro nádherné temperamentní taneční dílo. Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice. Role choreografa se poprvé ve své kariéře zhostil právě v NDM Michal Štípa. Oba hlavní představitelé Sawa Shiratsuki (Kitri) a Sergio Méndez Romero (Basil) získali za své role širší nominace na Cenu Thálie 2019.
 
 
ÚTĚK OBRA, foto Lukáš Kaboň