JAKÝ BUDE BALET MAHLEROVY VZPOMÍNKY?
BALET / 22.3.2021
Norský choreograf, režisér a filmový tvůrce Jo Strømgren připravuje se souborem baletu NDM inscenaci MAHLEROVY VZPOMÍNKY – inspirovanou především Mahlerovými písněmi, melodickými útržky a jeho dětstvím.
 
Tvůrčí snahou Joa Strømgrena není rekonstrukce vzpomínek Gustava Mahlera či znovuvytvoření jeho právě prožívaného dětství a chlapeckého dospívání v Jihlavě, kde velmi citlivě vnímal hudební kulturu tohoto kraje, která se později zčásti odrážela i v jeho tvorbě. Jde mu spíš o to vytvořit poetický obraz světa člověka Gustava Mahlera. Nevyčerpatelným zdrojem Strømgrenovy inspirace je zvláště modernost, aktuálnost a přitažlivost hudby Gustava Mahlera, která tkví v originálním spojení velmi různorodých prvků.
 
 
„Chci najít nový přístup, nový styl a koncept. Takže můj přístup se vyvíjí. Někteří si možná myslí, že přicházím nepřipravený. Ale když jsem začínal, byl jsem vždycky perfektně připravený a byla to nuda (smích). Když teď pracuji tady, snažím se být intuitivní, a po pár týdnech už máme spoustu materiálu a jsem z toho skoro na zhroucení – co to vlastně máme, není to nic a já to musím ,vyřešit'. Je to způsob práce, hledání výzvy a posouvání sebe sama pokaždé novým směrem. A po čase opět zjišťuji, že je to nejlepší způsob jak vytvořit něco originálního a nového.
U Mahlera mě zajímá odkud se jeho hudba vzala – když ji psal někde v Jihlavě, kde vyrůstal, slyšel švitořit svoji tetu, slyšel cikánské písně… Zajímají mě tyto inspirace, dětství, jaké otázky si pokládal, co ho k tomu vedlo, s čím se musel vypořádat… Ano, představení je o těch lidech na ulici, o obrazech ze života, o inspiraci," prozradil Jo Strømgren v rozhovoru s Terezou Cigánkovou.
 
 
Foto Lukáš Kaboň
 
„První část choreografie obsahuje Mahlerovu hudbu a počáteční nahrávky židovských písní ze slezského regionu, pravděpodobně datované na počátek 1910. Druhá část obsahuje hudbu komponovanou současným norským skladatelem Bergmundem Skaslienem, částečně nahranou divadelním orchestrem a částečně jím samotným na violu. Idea v pozadí této protikladné volby je pokusit se zrcadlit Mahlerův odkaz se současnou orchestrální hudbou. Je zde naděje, že toto představení bude považováno za poctu Mahlerově hudbě a této zemi, která byla jeho rodištěm a prožil zde své dětství," doplňuje dále Jo Strømgren.

Vedle svých autorských projektů se svou taneční skupinou působí Jo Strømgren jako rezidenční choreograf v Norském národním baletu, spolupracoval také s významnými institucemi, jako jsou Dánský královský balet nebo Vídeňská státní opera. Vytvořil přes 150 choreografií ve více než 60 zemích světa a ve filmech. VÍCE INFROMACÍ O CHOREOGRAFOVI A JEHO PRÁCI NALEZNETE POD TÍMTO ODKAZEM.