PO DVOU LETECH SE VRACÍ BALETNÍ KLASIKA DON QUIJOTE DO DIVADLA ANTONÍNA DVOŘÁKA
BALET / 15.12.2021
Soubor baletu zve příznivce klasiky na DONA QUIJOTA, ve verzi Mariuse Petipy a Alexandra Gorského v nastudování Michala Štípy. Nesmrtelná klasika se vrací na prkna Divadla Antonína Dvořáka po dvou letech!
Minkusův komicky laděný balet Don Quijote podle románu Miguela Cervantese je jedním z nejpopulárnějších titulů světového baletního odkazu. V choreografii Mariuse Petipy měl balet premiéru v Moskvě roku 1869 a setkal se hned od počátku s velkým úspěchem. 
 
Foto Martin Popelář Foto Anna Rasmussen Foto Anna Rasmussen
 
"Don Quijote nabízí oddechovou zábavu s jednoduchou humornou zápletkou, s hudbou, která jde tanečníkům pěkně pod nohu, tanečně efektními party, to vše dochuceno jižanským temperamentem a známou literární postavou, která se baletním příběhem úsměvně proplétá. (...) Choreografie Michala Štípy přitom až na detaily respektuje tradiční verzi. (...) Klasické i zábavné dílo – příběh se odvíjí jako vyprávění z knihy vzpomínek dona Quijota, což se vtipně odráží ve scénickém řešení, jehož autorem je Aleš Valášek. (...) Hlavní přínos Štípovy práce spočívá v rozvedení řady hereckých situací. Podtrhuje komediální ráz baletu, kdy jsou scény mile shazovány a dováděny do groteskních a fraškovitých point.  (...) Kvalitní výkony baletního souboru Balet Don Quijote vedle své zábavnosti nabízí hlavně efektní tancování. V Ostravě ukázali, že nejen v kvalitním moderním repertoáru, ale i v ryzí klasice mají co nabídnout."
Roman Vašek
(tanecniaktuality.cz, 20. 4. 2018)
 
Národní divadlo moravskoslezské zve diváky na prosincové reprízy inscenace. Připravili jsme pro Vás zvýhodněné rodinné vstupné! Dona Quijota Vám zatančíme 19., 21. a 29. prosince v Divadle Antonína Dvořáka. Srdečně zveme!