DON QUIJOTE JE ZASE V SEDLE A MÍŘÍ K DIVÁKŮM!
BALET / 18.12.2021
Oblíbený taneční příběh DON QUIJOTE autora Ludwiga Minkuse (u nás v choreografické úpravě Michala Štípy) hrajeme v bloku tří představení v neděli 19. prosince v 16 hodin, v úterý 21. a ve středu 29. prosince vždy od 18.30 hodin.
 
Komicky laděný balet na motivy románu Miguela Cervantese patří k nejhranějším tanečním dílům vůbec. V choreografii slavného Mariuse Petipy měl premiéru v Moskvě roku 1869 a úspěch byl okamžitý! Dějová linie příběhu o zakázané lásce Kitri a Basila se prolíná s líčením fantaskního světa Dona Quijota, který se společně se svým věrným Sanchem Panzou vydal vstříc rytířským dobrodružstvím. Jde o dílo výpravné, nádherné a velmi temperamentní. Strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice.
 
Diváci uvidí na jevišti Divadla Antonína Dvořáka poprvé dva nové špičkové sólisty baletu NDM! V roli Kitri se představí Arianna Marchiori, Basila bude tančit Solieh Samudio. Oba už mají za sebou angažmá ve světě a moc se na nové role u nás těšili! „Kitri je hravá. Na začátku je taková hubatá, naivní, pak je vážná, zralá a elegantní, což lze poznat i z toho, jak tančí a přichází na jeviště. Bavilo mě ji poznávat skrze detaily, které jsme probírali s baletními mistry a zároveň je ta role pro mne výzvou. Nejen proto, že je fyzicky náročná, ale taky proto, že jsem sama zatím takový celovečerní balet netančila. Zároveň jsem moc ráda, že tančím se Soliehem – jsme na sebe dobře napojeni a říkala jsem mu, že jsme se hodně proti našim začátkům posunuli,“ pochvaluje si Arianna. Solieh Samudio už sice Basila tančil a roli zná, ale u nás je to přece jen jiné: „Především – je to má první taková příležitost v ostravském souboru a choreografie je trochu jiná, ale líbí se mi. Jsem rád, že mi choreograf tu šanci dal a je fajn cítit, že s vámi drží basu celý baletní soubor. Když totiž soubor za sebou nemáte, nemůžete si to patřičně užít. Basil je postava, která sice hodně hraje, ale je super, že zapojuje do hry i publikum,“ řekl tanečník původem z Panamy.
 
Arianna Marchiori, Solieh Samudio Arianna Marchiori Arianna Marchiori
Balet pobaví celou rodinu, vezměte tedy s sebou třeba hned v neděli své děti! Dva dospělí a dvě děti do 15 let jdou za poloviční vstupné. Těšíme se na Vaši návštěvu!
 
Foto Serghei Gherciu