ÚNOROVÉ COPPÉLIE S DRŽITELKOU NOMINACE NA CENU JANTAR 2021
BALET / 24.2.2022
Soubor baletu zve diváky na únorové reprízy pohádkového baletu COPPÉLIA v hlavní roli se sólistkou souboru a novou držitelkou nominace Ceny Jantar 2021 Brittany Catalinas Haws.
 
Australská tanečnice Brittany Catalinas Haws, působící v ostravském baletním souboru již sedmou sezónu, se za dobu svého působení stala výraznou oporou ostravského baletu. V roli Svanildy rozehrála všechny valéry této postavy, využila naplno její komediální stránku a uplatnila cit pro komediální nadsázku. Hraje naprosto přirozeně a technicky si počíná zcela suverénně.
 
Foto Serghei Gherciu
Coppélia v Národním divadle moravskoslezském je moderní poctou baletnímu evergreenu. Balet Coppélia je v tanečním světě skutečným pojmem. Svou premiéru měl v Paříži v roce 1870 a už tehdy toto pohádkové představení na motivy povídky E.T.A Hofmanna diváky zaujalo a postupně se stalo neodmyslitelnou součástí světového baletního kánonu. Příběh o podivínském vynálezci Coppéliovi a jeho krásné mechanické panence, která se málem stane pohromou pro zamilovanou dvojici Svanildu a Franze, navíc obdařil hudebním libretem skladatel Léo Delibes, známý autor baletních melodií. Coppélia je navíc povedenou kombinací humoru, lehkosti, romantiky, venkovské idyly a temných, skoro až hororových prvků. (...) Brittany Catalinas Haws se v roli Svanildy opravdu vyřádila. Drobná tanečnice dokázala být temperamentní, když bylo potřeba, vtipná, zlomyslná i naivě zamilovaná. Mít vše technicky i herecky pod kontrolou je obdivuhodný výkon, stejně jako je obdivuhodná energie, se kterou Haws celé představení ‚utáhla‘."
(Tereza Cigánková,
ostravan.cz, 20. 9. 2020)
 
Foto Serghei Gherciu
Inscenaci uvedeme v této sezóně pouze ve čtyřech reprízách. Ty nejbližší se uskuteční v sobotu 26. února od 18.30 hodin a v neděli 27. února od 15 hodin v Divadle Jiřího Myrona. Využijte možnosti rodinného vstupného a přijďte na výpravnou baletní pohádku s celou rodinou. Na tato představení platí i speciání akce 1+1 vstupenka zdarma! Srdečně zveme!