ČESKO-UKRAJINSKÝ BALETNÍ GALAVEČER V MORAVSKÉM DIVADLE OLOMOUC
BALET / 28.3.2022
V Moravském divadle Olomouc se uskuteční česko-ukrajinský baletní galavečer, na němž vedle domácího souboru vystoupí tanečníci z Kyjeva a hosté z Národního divadla Brno, Divadla J. K. Tyla v Plzni a Národního divadla moravskoslezského.
 
Moravské divadlo Olomouc hostí v těchto dnech členy Kyjevského městského baletu. Souboru, který se kvůli napadení Ukrajiny Ruskem nemohl vrátit z evropského turné domů, nabídlo vedení divadla umělecký azyl a možnost trénovat a zkoušet v budově divadla. Současně vznikl nápad uspořádat na olomouckém jevišti česko-ukrajinský galavečer. Mimořádný projekt se uskuteční ve středu 30. března 2022 ve 20 hodin. Vstupenky jsou v prodeji od 23. března 2022 a výtěžek z celé akce poputuje kyjevskému souboru.
 
Soubor baletu Národního divadla moravskoslezského vystoupí na galavečeru s fragmenty z baletů COPPÉLIA a ROSSINIHO KARTY. Pas de deux Svanildy a Franze z baletu Coppélia zatančí Brittany Catalinas Haws a Rei Masatomi. Trio z Rossiniho karet zatančí Laura Moreno Gasulla, Alessio Corallo a Rei Masatomi. Den před olomouckým galavečerem v úterý 29. března mají diváci možnost vidět tuto inscenaci od 18.30 hodin na jevišti Divadla Jiřího Myrona.
 
Coppélia, foto Serghei Gherciu
 
Rossiniho karty, foto Serghei Gherciu Foto Lucie Maceczková
Foto Lucie Maceczková Foto Serghei Gherciu