UNIKÁTNÍ SERIÁL ČESKÉHO ROZHLASU O HISTORII NDM
30.8.2019
NDM letos vstupuje do své 101. sezóny. Tento fakt se stal pro Český rozhlas Ostrava motivem k vytvoření dokumentárního seriálu, který století divadla mapuje. Letos uslyšíte osmnáct dílů, první již v neděli!
 
Seriál se začíná už v roce 1906, kdy úvahy o stálém českém divadle v Ostravě nabývaly na intenzitě a na významu. Německé divadlo mělo rok před otevřením a to české mohli diváci vidět jen v podání kočujících společností různé úrovně. Hned první sezóny naznačily dilema, které ostravské divadlo a divadlo obecně provází dodnes: uvádět náročný repertoár a riskovat nezájem diváků, nebo se soustředit na lehčí kusy, mít vyprodáno, ale rezignovat na podstatné umělecké sdělení?
 
Ale seriál samozřejmě nebude jen divadelní dějepravou. S využitím písemných i zvukových archivních materiálů uslyšíme hlasy mnoha významných umělců, kteří v Ostravě hráli, zpívali, či režírovali. Dozvíme se také mnoho zajímavostí z divadelního zákulisí a poznáme řadu osobností a profesí, bez nichž by divadlo nemohlo existovat, ačkoli je samotné divák na jevišti nikdy nespatří.
 
Celý cyklus připravuje Marek Pivovar za odborného dohledu teatrologa Jiřího Štefanidese a v dramaturgii Evy Lenartové. Průvodci jednotlivými díly jsou herci NDM Renáta Klemensová a Tomáš Jirman, v jednotlivých dílech však uslyšíme i řadu dalších skvělých členů činoherního souboru.
 
 
V letošním roce uslyšíte osmnáct dílů, každou neděli jeden, další budou následovat v roce příštím.
 
Ředitel NDM Jiří Nekvasil pak představí na vlnách Českého rozhlasu také naši aktuální 101. sezónu, a to hned dvakrát: v úterý 3. září v pořadu Mozaika Českého rozhlasu Vltava (čas na plány našich největších divadel včetně NDM bude kolem osmé) a ve středu 4. září opět na vlnách Českého rozhlasu Ostrava po desáté hodině dopolední v pořadu HOST ČrO.