DIVADELNÍ OSTRAVA V PRAZE LETOS JIŽ PODESÁTÉ
6.9.2019
V pořadí X. ročník divadelního festivalu OSTRAVA V PRAZE nabídne publiku v opět to nejlepší z tvorby Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava.
 
Letos to bude celkem osm inscenací v hlavním programu 31. října až 5. listopadu, v off-programu 5. a 6. listopadu pak ještě koncert současné experimentální hudby v prostoru DOXu a komorní muzikál. Celkově tedy festival zahrne deset produkcí. Divákům v Praze ostravská divadla nabídnou komorní operu, velký světový i komorní muzikál, loutkovou pohádku pro děti a pět činoherních inscenací. Město Ostrava je zřizovatelem všech čtyř divadel, festival pořádá a podpoří jej částkou 1,8 milióny korun.
 
 
Národní divadlo moravskoslezské vůbec poprvé poveze do největšího muzikálového divadla v Praze světový muzikál: KOČKY Andrewa Lloyda Webbera se budou hrát 5. listopadu v Hudebním divadle v Karlíně. Kočky oficiální program festivalu slavnostně uzavřou. Úvodní večer festivalu bude 31. října patřit Divadlu loutek Ostrava v pražském Divadle Minor s pohádkou Ronja, dcera loupežníka od Astrid Lindgrenové.

Prodej vstupenek zajišťují pražská divadla. V prodeji jsou nyní kromě muzikálu Kočky také produkce Národního divadla moravskoslezského v pražském Studiu Ypsilon: 1. listopadu komorní hříčka Toma Johnsona s názvem ČTYŘNOTOVÁ OPERA a v off-programu 6. listopadu muzikál Stephena Dolginoffa THRILL ME (VZRUŠ MĚ!) na motivy skutečného kriminálního případu. Další vstupenky budou uvolněny do prodeje 15. září (všechny tři produkce v Divadle v Celetné) a poté – do konce září a na začátku října – zahájí prodej vstupenek na ostravská představení další pražská divadla.
 
Ostravská divadla budou tedy kromě zmíněného Karlína, Ypsilonky a divadla Minor hrát v Divadle v Celetné (1x činohra NDM a 2x Divadlo Petra Bezruče), v prostorách multifunkční La Fabriky (2x Komorní scéna Aréna). V off-programu ještě zazní v prostoru DOXu koncert Ostravského centra nové hudby.
 
 
Kompletní podrobný program na www.ostravavpraze.eu a průběžně na facebooku Ostrava v Praze. Diváci tam najdou i odkazy na nákup vstupenek v pražských divadlech.
 
Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Devátý ročník vloni představil osm inscenací v osmi dnech, vidělo je asi 2500 diváků. Letos s ohledem na velký muzikál v Karlíně může Ostrava nabídnout vstupenky 3500 diváků a produkcí je včetně off-programu deset.
(šs)