OSTRAVSKÝ DIVADENÍ ARCHIV na adrese www.divadelniarchiv.cz
20.11.2019
Historie umělecké činnosti českých profesionálních divadel v Ostravě na www.divadelniarchiv.cz je po dvou letech práce přístupná veřejnosti. Kdokoli si může nyní vyhledat potřebné údaje!
 
ODA mohl vzniknout především díky dotaci města Ostravy. Podle náměstka primátora Zbyňka Pražáka město uvolnilo téměř dva milióny korun, což pokrylo náklady technické a personální. „Podle našich informací je to v Česku počin zcela ojedinělý. Rozhodně se má naše město čím chlubit, divadla jsou zde skvělá a Ostravský divadelní archiv zjednoduší práci všem, kteří se zajímají o repertoárovou historii ostravských českých profesionálních scén – profesně či soukromě,“ ocenil Zbyněk Pražák.
 
Informační databáze obsahuje název inscenace, jméno autora titulu i členů inscenačního týmu a herecké obsazení (včetně alternací), datum a místo premiéry, údaje o reprízách či derniéře. A to u všech inscenací Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava, Komorní scény Aréna i nově vzniklého Divadla Mír – od jejich vzniku až do současnosti. Chybějící údaje se snaží tým kolem koordinátorky Stanislavy Hruškové stále doplňovat. Stovky hodin práce strávila ona i její spolupracovníci nejen v archivech divadel, ale například také v Archivu města Ostravy.
 
Systém Ostravského divadelního archivu umožňuje vyhledávání nejen podle autora či názvu inscenace, ale také podle divadel i jejich scén. Všechny tyto kategorie lze libovolně kombinovat či časově ohraničit, čímž je umožněno co největší zpřesnění dotazu. V případě více titulů uvedených v jednom večeru jsou tyto inscenace z důvodu vyhledávání uvedeny zvlášť. Zároveň mohla být divadelní hra uváděna pod jiným či pozměněným názvem. Databáze je striktně repertoárová.
 
Některé údaje do vytvořené databáze (data repríz, jména herců apod.) byly dohledávány či ověřovány v dobovém denním tisku, v archivech a v Institutu umění – Divadelním ústavu v Praze. Národní divadlo moravskoslezské uzavřelo s touto organizací v květnu roku 2019 smlouvu o spolupráci, na jejímž základě si instituce vyměňují a zpřesňují informace, ale IDU pomáhá i při pořizování audio a video záznamů rozhovorů a vzpomínek významných osobností na divadelní provoz, tvorbu inscenací v jednotlivých divadlech nebo spolupráci s dalšími kolegy.
 
Vítejte na webových stránkách www.divadelniarchiv.cz!