JEDINÉ OTEVŘENÉ VIRTUÁLNÍ OPERNÍ HLEDIŠTĚ V ČESKU JE TO V NDM!
OPERA / 20.4.2020
„Koronavirová pandemie sice uzavřela divadla, ale vedení řady z nich tento výpadek nahrazuje otevřením archivu se záznamy starších inscenací a poskytuje je na internetu zdarma.“ Komentuje aktuální situaci v Operním panoramatu Helena Havlíková.
 
„Nabídka je tak bohatá, často s hvězdným obsazením a s tradičním, ale i s provokativním režijním výkladem, že by operní fanoušek mohl strávit u počítače celý den a ani tak by nestíhal aktuální možnosti, protože záznamy jsou v případě divadel většinou k dispozici pouze jeden den. Termíny je proto třeba si bedlivě hlídat," uvádí Havlíková.
 
Ze zahraničních divadel dále v článku zmiňuje tipy na záznamy, které poskytla Vídeňská státní opera, Metropolitní opera, Mariinské divadlo i Státní opera Berlín.
 
„Z našich divadel s operními soubory otevřelo virtuální hlediště jen Národní divadlo moravskoslezské, které pouze v pevném čase večerního představení od 18.30 hodin umožňuje zhlédnout i činoherní, baletní nebo muzikálovou produkci – zde. Z oper jsme mohli vidět Smetanovo Tajemství a na 30. dubna je připraven Thomasův HAMLET, za jehož nastudování divadlo i představitel titulní role Thomas Weinhappel a Jana Sibera v roli Ofélie sklidili řadu nominací i cen,“ dodává Havlíková.
zdroj operaplus.cz
A my dodáváme, že se dále můžete těšit na záznamy oper – řešíme možnosti vysílání a práva na opery – ZNEUCTĚNÍ LUKRÉCIE a LADY MACBETH MCENSKÉHO ÚJEZDU.