CD REBECCA SI MŮŽETE ZAKOUPIT V PRODEJNÍ PASÁŽI NDM!
OPERETA / MUZIKÁL / 1.5.2020
Ke třetímu výročí muzikálu REBECCA vychází stejnojmenné album. Ve studiích Českého rozhlasu v Ostravě vznikly nahrávky celkem čtyř písní, a to dokonce ve dvojí interpretaci. Iniciátorem byl rozhlasový muzikálový magazín Muzikál expres, který na vlnách Českého rozhlasu slaví již 30. výročí svého vysílání. CD je nyní k zakoupení také v pasáži Divadla Jiřího Myrona!
 
Od své premiéry ve Vídni v roce 2006 byla REBECCA úspěšně uvedena v deseti významných evropských a asijských metropolích. Dobrý muzikál musí vycházet především ze silného příběhu. Román Mrtvá a živá z pera Daphne du Maurierové na plátno převedl slavný režisér Alfred Hitchcock v roce 1940. Do muzikálové podoby jej adaptovali renomovaní tvůrci vídeňské muzikálové školy, textař a dramatik Michael Kunze a skladatel Sylvester Levay.
 
Za ostravskou divadelní premiérou stojí mimo jiné šéfka muzikálového souboru Gabriela Petráková jako režisérka, Michael Prostějovský (tvůrce Muzikál expresu) jako autor českého textu a Marek Prášil v pozici dirigenta, který je podepsán i pod hudebním nastudováním. REBECCA patří vedle titulů Andrewa Lloyda Webbera k nejúspěšnějším a neslavnějším titulům, které za deset let soubor opereta/muzikál NDM uvedl.
 
 
V roce 2010, po nástupu ředitele Jiřího Nekvasila a nové šéfky operetního souboru Gabriely Petrákové totiž došlo k zásadní proměně souboru. Po změně jména na „opereta/muzikál" byla ke spolupráci do Ostravy povolána řada nových spolupracovníků z řad režisérů, choreografů, scénografů, dirigentů, překladatelů a dalších. Došlo k revitalizaci souboru a vedle stálic souboru mohou diváci spatřit i paletu hostujících známých muzikálových sólistů. Soubor dnes disponuje i špičkovým přibližně třicetičlenným orchestrem. Záhy došlo i na nominace a udělování Cen Thálie.
 
Z představitelů hlavních rolí na nahrávce s písněmi z muzikálu REBECCA jmenujme: Katarínu Hasprovou, která získala za svůj mimořádný výkon v roli Paní Danversové Cenu Thálie 2018. Alternující Michaela Horká pak byla zařazena do širší nominace. Loňská laureátka Ceny Thálie 2019 Martina Šnytová pak ztvárnila postavu jménem Já v alternaci s Veronikou Prášil Gidovou. Skvělé výkony podaly i Soňa Jungová a Lenka Bartolšicová v roli výstřední americké milionářky.
 
 
Nositelé práv muzikálu REBECCA nepovolili českým tvůrcům nahrát celý muzikál REBECCA, ale jen 4 výše zmíněné písně. CD vydává Musical-media, agentura specializovaná na aktivity v oblasti muzikálu. Inscenace je uváděna v licenci Vereinigte Bühnen Wien International GmbH.
 
Původně mělo být CD křtěno po představení REBECCA 2. dubna. A to právě při příležitosti 3. výročí uvádění. V důsledku opatření proti Covidu-19 se však v ten den REBECCA již nehrála. Nakonec došlo k představení CD širší veřejnosti o den později ve vysílání ČT Sama doma.
 
CD si můžete zakoupit v prodejní pasáži Divadla Jiřího Myrona v těchto otevíracích hodinách.
(zdroj hudebniknihovna.cz)