UPLYNULO 100 LET OD NAROZENÍ SCÉNOGRAFA A ARCHITEKTA JOSEFA SVOBODY
15.5.2020
Scénograf Josef Svoboda (10. května 1920, Čáslav – 8. dubna 2002, Praha), od jehož narození uplynulo 10. května právě 100 let, je nejvýraznější osobností české scénografie, navíc známou po celém světě. Jeho inovace umožnily na jevišti vytvářet kouzelné světy, díky kterým ovlivnil podobu soudobého divadla.
 
„Strhuje mě především hloubka dramatu a jeho poslání. Odtud vycházím, chci-li dát jevišti i správný dobový ráz i dokonalý dramatický prostor. Umělec minulosti mi může sloužit jen jako pomoc, nikoliv jako předloha ke kopírování.“
 
Josef Svoboda se narodil v Čáslavi, vyučil se truhlářem a až později začal studovat architekturu. Divadlu se zprvu věnoval jako amatér ještě v době druhé světové války a jako profesionální scénograf působil poprvé ve Velké opeře 5. května, kde se později stal i šéfem výpravy. V roce 1948 se přesunul do Národního divadla, kde byl od roku 1950 šéfem umělecko-technického provozu.
 
Celosvětově známým se stal díky Mezinárodní výstavě Expo 58 v Bruselu, kde představil program s názvem Laterna magika, jenž inovativním způsobem propojoval promítaný obraz s živou akcí. Od 60. let pravidelně pracoval v zahraničí s takovými osobnostmi, jako byl Leonard Bernstein, Laurence Olivier, John Dexter a mnoho dalších.

Od roku 1974 působil jako šéf a od roku 1992 ředitel Laterny Magiky, která byla součástí Národního divadla. Josef Svoboda zemřel v Praze 8. dubna 2002 po dlouhé nemoci.

U příležitosti tohoto významného výročí připomeňme to, že v počátcích své kariéry vytvořil Svoboda návrh scény pro celkem 17 převážně operních inscenací v Ostravě. Jeho nejčastějším spolupracovníkem byl v Ostravě operní režisér Bohumil Hrdlička, se kterým se podílel na 13 operních inscenacích.
(les, foto portrét Jaromír Svoboda, archiv ND Praha)
Dalibor (1951) Foto archiv NDM Fidelio (1951) Foto archiv NDM Srpnová neděle (1959) Foto František Krasl