KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY O KARLU KÜGLEROVI VE SLAVNOSTNÍM SÁLE DJM
8.6.2020
V Divadle Jiřího Myrona se v sezóně 2018/2019 otevřel pro diváky nový společenský prostor – slavnostní sál, který nese v každé sezóně jméno po některé význačné osobnosti ostravského divadla.
 
Poprvé ho bylo možné navštívit v loňské sezóně, kdy byl pojmenován po prvním českém advokátovi v Moravské Ostravě a důležité postavě pro rozvoj české kultury a divadla na Ostravsku – Edmundu Palkovském (1858–1930).

Ve 101. sezóně 2019/2020 nese sál jméno operního pěvce, režiséra, překladatele libret, scénografa, vášnivého sběratele a cestovatele, prvního Jeníka z Prodané nevěsty v Národním divadle moravskoslezském Karla Küglera (1. ledna 1885, Praha – 4. listopadu 1950, Ostrava). Z Národního divadla v Praze jej do Ostravy angažoval první ředitel Václav Jiřikovský roku 1919, a působil zde až do svého odjezdu do Teheránu roku 1939.

Výstava instalována ve slavnostním sále Divadla Jiřího Myrona zachytila jeho renesanční osobnost, významné režijní i scénografické počiny během jeho dvacetiletého působení v ostravském divadle. Autory výstavy jsou Tereza Osmančíková a Karolína Pečenková z archivu NDM, grafické zpracování výstavy zajistil Vladimír Kotek. Výstavou provází vedoucí archivu Národního divadla moravskoslezského Lenka Schreiberová.
(les)